Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensam och utanför Nato är inte stark

”Varför skulle det vara moraliskt högtstående att inte ta ställning för demokrati eller diktatur?” undrade folkpartiledaren Jan Björklund i sitt tal på måndagen på Folk och Försvars årliga konferens i Sälen.

Annons

Frågan är retorisk och avser att avslöja neutralitetens förmenta upphöjdhet. Att inte ta ställning för frihet, mot förtryck; att inte stödja krafter som verkar för demokrati och mänskliga rättigheter – självklart finns det inget extra etiskt i en sådan icke-position.

Jan Björklund ser försvaret som en organisation vars yttersta syfte är att skydda frihet och demokrati, och försvarsminister Sten Tolgfors på att Sveriges försvarskapacitet i det närmaste är bortkastad utan det sammanhang som Nato utgör.

Skulle en stormakts krigsmaskineri börja bomba och beskjuta Sverige så har vi förstås ingen chans att stå emot. Vår enda möjlighet att försvara våra gränser ligger i möjligheten att omedelbart få assistans.

Sverige borde vara med i Nato, av solidariska skäl såväl som för möjligheten att få vara med där besluten tas. Verkligheten är att Sverige räknar med Europas och Nato-ländernas försvarskapacitet. Vi betraktas också som pålitliga samarbetspartners av Nato. Den svenska neutralitetspolitiken existerar inte längre.

Mer läsning

Annons