Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ensamma ensamkommande

/
  • Fler och fler ensamkommande flyktingbarn söker sig till Sverige. Bara en av tio av dem som kommit hit under senare år har tagit hit någon från familjen som anhöriginvandrare.

Annons

Det räcker med att skriva orden ensamkommande flyktingbarn för att diskussionen ska komma igång. Dessa 2657 personer (antalet ensamkommande flyktingbarn 2011, enligt Migrationsverket) tycks varenda en vara en vandrande provokation för främlingsfientliga i Sverige.

Självklart finns det människor som kommer till Sverige och falskeligen påstår att de är under 18 år för att därmed klassas som ensamkommande flyktingbarn. Migrationsverket har flera gånger signalerat att det i dag inte finns något tillfredsställande sätt att arbeta med åldersbestämningar.

Frågan om åldersbestämning är inte okomplicerad. De testmetoder som finns har en rejäl felmarginal på ett par, tre år och det är viktigt att vi inte hamnar i en situation där vi ständigt avgör till den asylsökandes nackdel. Det vore betydligt värre om barn klassades som vuxna än tvärtom.

Frågan är kontroversiell, men borde inte vara det. Att samhället får så mycket och så korrekt information som möjligt är centralt för att kunna göra rättssäkra bedömningar. Ensamkommande flyktingbarn bor ofta i hvb-hem, specialiserade på barn- och ungdomar och där är det inte tänkt att vuxna ska bo. En missuppfattning torde väl också vara att tro (om nu främlingsfientliga hoppas på det i samband med en eventuell regelförändring) att personer som inte är under 18 automatiskt kastas ut ur Sverige. De personerna kan ju faktiskt tänkas ha skyddsbehov de också.

En majoritet av de ensamkommande flyktingbarnen är inte åldersfuskare utan tonåringar från 15 år och uppåt. De är inga småbarn men barn är de, enligt alla gängse definitioner. Men just deras ålder är något som bland annat Sverigedemokraterna har siktat in sig på. I diskussionen sätts ensamkommande flyktingbarn konsekvent inom citattecken, så att vi ska förstå att de använder termen motvilligt, mot bättre vetande.

Kent Ekeroth, SD, är rättspolitisk talesperson och debatterar mer än gärna ämnet i såväl riksdagen som på sociala medier som Twitter. Kallar han dem inte ”ensamkommande flyktingbarn”, använder han gärna termen ankarbarn. Med ankarbarn menar Kent Ekeroth och hans meningsfränder att ensamkommande flyktingbarn skickas i förväg från hemlandet för att familjen sedan ska komma efter på så kallad anknytning till barnen.

Nu visar det sig dock att bara ett av tio av barnen och ungdomarna som har kommit hit under de senaste åren har tagit hit någon från familjen som anhöriginvandrare.

Den siffran är förmodligen lättförklarad för dem som kallar dem ”ensamkommande” istället för ensamkommande. Det är vantolkningar av PK-media, eller också beror det väl på att de ju är ”barn”, inte barn, och därför inte har samma behov av att få hit någon i familjen.

Vi andra ser en av tio som en oändligt sorglig siffra. Ett vittnesmål om att det finns alltför många ensamma ensamkommande flyktingbarn i vårt land.

Det räcker med att skriva orden ensamkommande flyktingbarn för att diskussionen ska komma igång. Dessa 2657 personer (antalet ensamkommande flyktingbarn 2011, enligt Migrationsverket) tycks varenda en vara en vandrande provokation för främlingsfientliga i Sverige.

Karin Bergkvist, GD

Mer läsning

Annons