Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett Dalarna i Gävle

Genom Korsnäs fusion med Billerud försvinner det sista av de stora legendariska företagen i Gävle. Det näst sista, Algrens, köptes upp tidigare och läggs snart ner.

Annons

Huvudkontoret för 150-åriga Sandvik flyttas till Stockholm. 1855, sju år innan G F Göransson grundade Sandvik, var han en av de tre startade Korsnäsbolaget, vars första bolagsstämmor hölls i hans hem i Gävle.

Korsnäs och Sandvik är oerhört inarbetade begrepp i regionen. 1800-talets största företagare i Gävle, Per Murén, hade fingrar med i båda företagen, vilka var starkt beroende av hans skapelse Gävle-Dala järnväg, Sveriges då största enskilda trafiksatsning sedan Göta kanal.

Ångsågarna gjorde Sverige till en stor trävaruexportör. Rader av ångsågar anlades vid utloppen av Ljusnan och andra Norrlandsälvar.

De väldiga Älvkarlebyfallen hindrade dock detta för Dalälven. Skogarna i Dalarna kunde därför inte nyttjas till annat än träkol.

Järnvägen möjliggjorde stora sågverk i Korsnäs strax öster om Falun. Den 8 augusti 1859 gick den första skeppslasten från Gävle (till Sydafrika) med plank från Korsnäs.

Men Korsnäsbolaget tyckte efterhand att järnvägstaxan blev för hög. Ett nytt sågverk byggdes vid Kastet nära Bomhus, i en för Sverige unik industriflytt. Arbetarna följde med. liksom föreningshuset. Resultatet blev en ny del av Gävle där de flesta talade dalmål.

Förutsättningen var en 30 kilometer lång flottningsled från Dalälven, delvis grävd, delvis timmerränna i trä.

Sju årtionden senare var cirkeln sluten. Man återgick till järnvägen, nu för timmer. Leden fick vara kvar, då naturen ansågs ha vant sig vid den som avrinning.

1869 hade norska Astrup och Sörensen byggt en elva kilometer lång flottningsled för att kunna anlägga sågen i Skutskär, världens största och 1885 såld till Stora Kopparberg.

Korsnäs byggde 1909-10 en massafabrik i Karskär, som Stora gjort i Skutskär redan 1894. Korsnäs sågverk brann ned helt 1923, men redan året efter stod en ny såg med 16 ramar färdig.

Korsnäs köpte upp skogar från bruken i Oslättfors, Forsbacka, Söderfors och Gimo. Korsnäs köpte Marma med skog och fabriker – sedan nedlagda eller avyttrade – i södra Hälsingland.

Stora, som på Falu koppargruvas tid var Sveriges största företag, ingår numera i finländska Stora Enso. Nästan alla tidigare skogsföretag har gått upp i större enheter.

Korsnäs var det enda undantaget, långt mindre än de stora koncerner som bildats. Det förklarades med att man hade en lönsam nisch som tillverkare av förpackningskartong.

Men i längden gick det alltså inte. Ägarfamiljen Stenbeck har använt vinster från Korsnäs för att starta företag inom främst telekommunikation. Mjölkkon har gjort sin tjänst och säljs.

Hans Lindblad

Krönikör

Mer läsning

Annons