Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett fiskepolitiskt magplask

/
  • Tidsfristen för att skapa ett långsiktigt hållbart fiske håller på att löpa ut.

Under 2009 stödköpte EU:s fiskefond 17 800 ton fisk och skaldjur som hamnat under det lägstapris som fonden beslutat om.

Annons

Därefter förstördes den fullt tjänliga maten. EU-parlamentarikern Christofer Fjellner, M, som tagit fram siffrorna, konstaterar i SVT att det här visar hur skruvat och helt felaktigt EU:s fiskepolitik fungerar.

Det är bara att hålla med. Stödköpen snedvrider inte bara konkurrensen. De ser också till att hålla en alltför stor fiskeflotta under armarna och utarmar fiskbestånden – minst 75 procent av dem är redan överfiskade. Risken för utfiskning är således reell.

Stödköpen utgör dock toppen av ett isberg av missriktade åtgärder. Enligt EU-kommissionen finns det stora problem med den gemensamma fiskepolitiken. De politiska målen är vagt formulerade och ger inte tillräcklig vägledning för beslut och genomförande. Själva beslutssystemet uppmuntrar till ett kortsiktigt tänkande och regelverket ger inte fiskerinäringen tillräckligt eget ansvar. EU:s fiskepolitik är alltså ett misslyckande.

De fåtaliga ljuspunkter man ändå kan se sker på regional nivå. 2013 införs exempelvis ett utkastningsförbud i Skagerrak. Det är ett litet om än otillräckligt steg i rätt riktning. I dag beräknas det att minst 23 procent av de totala fångsterna kastas överbord. Merparten av den utkastade fisken dör.

Under hösten fortsätter förhandlingarna inom EU om en ny grundförordning för den gemensamma fiskepolitiken. Samtidigt håller tidsfristen för att skapa ett långsiktigt hållbart fiske på att löpa ut. Det lär dock inte hindra alla medlemsländer från att än en gång sätta egenintresset framför allmänintresset.

Förhandlingarna kommer sannolikt inte att resultera i några större reformer.

Emma Wange

Mer läsning

Annons