Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nytt Gävle 2014?

Annons

De flesta organisationer mår i regel bra av maktskiften. Få företagsledare eller politiska ledare, eller partier, förmår att hålla sådant tempo, ladda så mycket energi, och ha så stor flexibilitet och lyhördhet inför omvärldsförändringar att man klarar att styra ett företag eller en kommun i decennier.

Än mindre sekel.

Socialdemokraterna har styrt Gävle i nästan 100 år, i obruten följd sedan rösträttens införande. Tillhör Gävles socialdemokratiska parti, och dess företrädare, den exklusiva klubb av ledarskap som håller sådan extrem kvalitet att de aldrig behöver ta en paus och lämna över stafettpinnen till andra?

Det är upp till Gävles väljare att svara på frågan, och den återupprepas vart fjärde år. Hittills visar ju valresultaten att Gävleborna tyckt att Socialdemokraterna förtjänat att regera staden om och om igen.

M, FP, C och KD samlar sig nu till kommunstyrelsens (i dag) och kommunfullmäktiges (på måndag) debatt om mål och ramar för 2012-2015. Plus två procent på sista raden, mer till skola och socialt, mindre till byråkrati och diverse svårbegripliga projekt. Som sig en oppositionsbudget böra.

Skillnaden i prioritering handlar i bland mer om roller än om ideologi. I Gävle är det de borgerliga som jagar de rödgröna om mindre barngrupper i förskolan. En lika klassisk paradgren för rödgröna oppositionspartier i borgerligt styrda kommuner.

Men varför inte då låta pådrivande oppositionspartier få chansen någon gång? Pröva sina förslag, prövas i blåsvädret; att för en gång skull inte vara dem som blåser – och inte minst att låta en trött och däst 100-åring sätta sig på vilobänken en mandatperiod?

Bara 107 röster skilde de borgerliga från majoritet i kommunalvalet i höstas. Ett maktskifte ter sig måhända inom räckhåll. Men rikstrender brukar påverka kommunalval, så om Håkan Juholt spottar upp sig efter Libyendebaclet och om väljarna är mätta på åtta år med Alliansregeringen, så riskerar dessa 107 röster att bli det närmaste som de borgerliga har kommit i att slå S i ett av deras starkaste fästen.

Samtidigt kan den irrationella faktorn Sverigedemokraterna göra att inget block kan bilda majoritet. I ett sådant läge har Miljöpartiet en nyckelroll. Ur den aspekten är partiets utveckling på riksplanet av godo – man vill bli ett seriöst, ansvarstagande och regeringsdugligt parti.

Översatt till kommunala förhållanden borde det betyda öppenhet för att byta samarbetspartners, om det både skapar en stabil majoritet och kvarhåller Sverigedemokraterna i marginalisering. Och kanske också miljöpartister ser ett egenvärde i öppna dörrarna i Stadshuset och vädra ut lite 100-årig luft.

David Nyström, GD

Mer läsning

Annons