Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett tudelat Gästrikland

Annons

När Sveriges befolkning om någon månad når 9,5-miljonersstrecket är befolkningsökningen långt ifrån jämt fördelad geografiskt.

Tvärtom minskade antalet invånare i hälften av landets kommuner under 2011. Och det är de små kommunerna som minskar ännu mer. I Gästrikland ökar befolkningen bara i Gävle och Sandviken.

Även om dagens pensionärer ofta är friska och pigga krävs det människor i arbetsför ålder – som jobbar i affärer, inom industrin och på äldreboenden – för att ett samhälle ska gå runt.

Det krävs att småbarnsföräldrar bor kvar på landsbygden, samt att en del flyttar dit, för att skolor ska hållas öppna och för att föreningslivet ska blomstra. När flyttlassen väl har börjat gå från orten, och både skolan och affären har slagit igen, är utflyttningen svår att stoppa.

Det kostar att driva en kommun. I förra veckan föreslog Umeås kommunalråd Lennart Holmlund (S) att Västerbottens 15 kommuner ska slås ihop till cirka fyra stycken, för att minska byråkratin.

Det är ett tänkvärt förslag, som kan ge mer pengar över till annat, som att skapa goda förutsättningar för företagande.

Tanken har väckts av och till huruvida även detta kan vara en bra idé för Gästrikland. Här finns en stor kommun (Gävle), en medelstor (Sandviken) och två små (Hofors och Ockelbo). De lyder under samma kommunallag och förväntas ge sina invånare samma service.

Förutsatt att ett starkt och väl utvecklat lokalt självstyre kan skapas, så är kanske tiden mogen för att förutsättningslöst diskutera om dagens kommunindelning i Gästrikland är den optimala. Särskilt i perspektivet att länen och landstingen går mot ihopslagning av större regioner.

David Nyström

Mer läsning

Annons