Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU hoppas på Polen

/
  • Ungerns premiärminister Victor Orban lämnar över EU-flaggan till Polens premiärminister Donald Tusk, för att symbolisera att Polen nu tagit över efter Ungern som EU:s ordförandeland.

Annons

EU:s nya ordförandeland Polen betraktades länge som en risknation. Det handlade om stora jordbruk, stor befolkning, värderingsfrågor och om gränsen mot öst.

I dag har Polen vänt de flesta farhågorna till fördelar. Polen vill gärna visa upp landets egen blomstrande ekonomi– inte minst när man närmar sig att bli ett euroland. Och när det gäller att omfamna EU:s kärnvärderingar om fri rörlighet är polackerna faktiskt i framkant – kanske mer än vad andra EU-länder egentligen uppskattar.

När Polen 2008 inkluderades i Schengensamarbetet försvann för polackerna de sista resterna av järnridån. Vid gränskontrollen Porajów-Hradek sågade den polske och den tjeckiske premiärministern tillsammans itu gränsbommen. Runtom sippade firande människor på champagne och ropade: ”Inga gränser, äntligen hemma!”

Vissa EU-länder var dock skeptiska. Polen införde mindre stränga gränskontroller mot Ryssland än vissa önskat, och till följd av detta kunde tjetjenska flyktingar komma in i EU.

Att EU, trots allt tal om gränslöshet, fortfarande delas in i Öst- och Västeuropa är dock uppenbart. Oron för hur EU skulle påverkas av de forna öststaternas medlemskap har mattats av, och Polen har valt att fortsätta utmana. Landet bidrar med något unikt i sitt första ordförandeskap - den genuina viljan att utveckla EU:s östpolitik.

Delvis tillsammans med Sverige har man påbörjat en utökad grannskapspolitik mot Ukraina, Moldavien, Georgien, Azerbajdzjan, Vitryssland och Armenien. Många av länderna är komplicerade att ha att göra med, respekten för mänskliga rättigheter är skiftande – från Ukraina, som anses kunna vara redo för ett frihandelsavtal med EU redan under det polska ordförandeskapet, till Europas sista diktatur Vitryssland.

Förhoppningen är att vända länderna mer mot väst än mot öst. Under det polska ordförandeskapet kommer visumpolitiken därför stå högt på agendan. Inte bara för grannsamverkan, utan också för EU-medlemmarna Bulgarien och Rumänien som hittills nekats deltagande i Schengen. Det ryktas om att Polen till och med vill gå så långt som att börja se över visumlättnader mot Ryssland, något som ses som otänkbart för många.

Landet som sedan tar över ordförandeskapet efter Polen är Danmark.

Tyvärr finns det dramatiska skillnader mellan länderna som gör att det kommande året kan bli skakigt. Det handlar inte bara om att Polen får en tuff start med budgetförhandlingarna, som överskuggar allt – en budget där Polen är en tydlig vinnare och Danmark en lika uppenbar förlorare.

Det handlar också om att Polens projekt för solidaritet och öppenhet möter en dansk utveckling mot slutenhet.

Frida Johansson Metso, GD

Mer läsning

Annons