Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU sviker ensamkommande flyktingbarn

Annons

Enligt en färsk rapport från EU-kommissionen är mottagningen av ensamkommande flyktingbarn på många håll i Europa fortfarande dålig.

Trots en gemensam handlingsplan om ensamkommande flyktingbarn på EU-nivå, med syfte att förbättra regelverken, så finns det fortfarande mycket att göra på området.

Enligt handlingsplanens första punkt ska man behandla barn som just barn och utgå ifrån barnets bästa. Trots det rapporteras det om hur ensamkommande flyktingbarn får utstå kränkande behandling av tjänstemän i intervjuer och hur de har svårt att få juridisk hjälp och tillgång till sjukvård.

Sverige är givetvis inte immunt mot kritik på det här området. Även vi har våra brister. Det är bara att se på det uppmärksammade fallet med den 15-årige Ali som var nära att utvisas till Italien med hänvisning till Dublinförordningen.

EU-rapporten visar att det inte bara är i mottagningsprocessen som det finns brister.

På många håll får barnen inte någon uppföljning efter asylprocessen. Dessutom visar rapporten att det finns för lite kunskap om ensamkommande flyktingbarn. Det är känt att majoriteten av de ensamkommande asylsökande är pojkar i 16-årsåldern från krigsdrabbade länder som Afghanistan och Somalia. Men det saknas siffror över dem som inte söker asyl.

Rapporten visar på behovet av att EU-ländernas ansvariga myndigheter samarbetar för att förbättra situationen, men också på vikten av att använda sig av hjälporganisationer som dagligen möter dessa flyktingbarn som en kunskapsbank.

Ministerrådet och Europaparlamentet har under en längre tid förhandlat om en gemensam asylpolitik för EU.

Det behövs ett gemensamt regelverk för att förbättra situationen i de länder där mottagandet brister, särskilt med regler som tar fasta på barnens rättigheter.

Mer läsning

Annons