Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extremismen försvagas

/

Annons

Usama bin Laden är död. Fem ord som orsakade amerikanskt glädjefnatt, fick världens börser att stiga och blev förstasidesstoff runt om i hela världen.

Usama Bin Laden tros vara hjärnan bakom en lång rad terrordåd, inte bara 11 september. Bomber vid USA:s ambassader i Kenya och Tanzania på 1990-talet dödade 224 människor, främst afrikaner och skadade över 5 000 personer. Oräkneliga attentat med islamistiska förtecken har genom åren utförts av hans terrornätverk al-Qaida eller grupper med band till nätverket.

Efter terrordådet mot World Trade Center den 11 spetember 2001 blev Usama bin Ladin världens mest efterspanade man. Trots att USA efter terrorattacken gjort allt för att – som dåvarande president George Bush sa – röka ut dem ur sina hålor, har Usama bin Laden gått fri. De amerikanska attackerna bombade sönder talibanväldet i Afghanistan och jagade al-Qaidaanhängare över hela världen men någon bin Laden lyckades amerikanerna inte fånga. Myterna frodades, han bodde i grottor i bergen, hette det, och med jämna mellanrum kom ljudinspelningar med hans röst där han hyllade unga, förvirrade fanatiker som begick terrordåd i hans namn.

Grottor eller ej, när han slutligen lokaliserades natten till måndagen var det i ett lyxhus i en besutten del av den pakistanska huvudstaden Islamabad som han befann sig. En amerikansk specialstyrka från Navy Seals i samarbete med pakistanska styrkor slog till mot byggnaden och i den strid som uppstod dödades Usama bin Laden.

Det hade förstås varit bättre om en av världens mest mytomspunna män istället hade tagits levande och ställts inför rätta. Inte minst eftersom det finns oöndligt många konspirationsteorier kring 11 september, inte minst om vem som i verkligheten ligger bakom attackerna (USA själva, säger vissa. Judarna, anser andra...). Att bin Laden dödats är mumma för alla konspiratörer som inte kommer att nöja sig med vilka bevis som än läggs fram för terrorledarens död. Att han redan ska ha begravts, i enlighet med muslimsk sed, har också fått fart på diskussionerna.

Men i USA är lättnaden påtaglig. De många tusen människor som direkt eller indirekt påverkats av den 11 september har fått någon form av upprättelse. För det amerikanska folket har det varit en plåga att den skyldige till en attack som saknar motstycke i amerikansk historia (inte ens under andra världskriget hände något liknande i USA) gått fri.

Usama bin Laden var en massmördare och i tio års tid har varit en symbol för ondskan, för den avskyvärda terrorismen som slår till utan urskiljning och som siktar in sig på oskyldiga offer. Terrorister föraktar demokrati och hyllar fanatism och hat. Över 3000 människor, som dödades vid attacken mot World Trade Center i New York den 11 september 2001, fick betala priset.

Att Usama bin Laden slutligen röktes ut ur sin håla är en lättnad för dem som drabbats av hans terror och en personlig seger för president Obama (”Obama got Osama”, skanderade jublande människor utanför Vita Huset på måndagsnatten) och inte minst, det stärker också demokratirörelsen i arabvärlden.

2011 är ett historiskt år och nya kapitel skrivs ständigt. Revolutionerna Tunisien och Egypten och oppositionens gemensamma strid med FN mot diktatorn Ghaddafi i Libyen visar att det finns samma längtan efter demokrati, frihet och mänskliga rättigheter i arabvärldens länder som i resten av världen. Demokratirörelsen i arabvärlden är på frammarsch på ett sätt som få trodde var möjligt innan jasminrevolutionen i Tunisien startade i januari i år.

Alla dessa människor som demonsterar och strider för rätten till frihet och självbestämmande visar att militant islamism inte är den dominerande rörelsen i arabvärlden. Det känns alltså inte som en slump att den främsta symbolen för den islamistiska extremismen, Usama bin Laden, som gäckat USA i nästan ett decennium åker fast just i år.

Demokratirörelsen stärks. Extremismen försvagas.

Det känns hoppfullt.

KARIN BERGKVIST

Politisk redaktör

karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons