Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Feg kulturvänster

Annons

Kultur som företeelse brukar sägas ha uppgiften att protestera mot makt och etablissemang. Åtminstone enligt den syn vänstern har (som ju dominerar kultur-Sverige). (Ironiskt nog blir därmed kulturvänstern just den sorts elit som själva borde ställas inför provokation.)

Oftast är det staten som adresseras när kulturvänstern skrider till utmaning. Ett tunnelbanetåg trashas. En konststudent spelar psyksjuk så bra att hon tas in akut på mottagning, och stjäl dyr och exklusiv kompetens som kunde ha kommit riktiga sjuka till nytta (alternativt skattebetalarna). En annan konststudent läser porr för sexåringar (i detta fall räknas tydligen också små barn och deras föräldrar som etablissemang).

Dessa "makter" reagerar dock sällan med våld, i sällsynta fall möjligen med böter. Men modet hos kultureliten tar visst slut så fort den egna verksamheten rör upp verkliga hotbilder.

I söndags stoppade chefen för kulturhuset i Stockholm Eric Sjöström en dansföreställning med en tonsatt bön ur Koranen, efter våldshot på Facebook. Sjöström motiverade beslutet med att han inte kunde tillåta någon risk för föreställningens besökare.

Strax därpå hävdade han att det visst går att ha arrangemang som innehåller dans och Koranen, men att det kräver ett helt annat "objektivt" upplägg runt arrangemanget "där alla åsikter är representerade".

Ingen av förklaringarna håller. I vanliga fall tycks Kulturhusets ledning inte ha några problem med evenemang som tar ställning. I vår bjuder Kulturhuset exempelvis in till samtal om rasisternas retorik – utan att extremhögern är representerad. När Kulturhuset har utställningar som berör jämställdhet och gaykultur verkar inte ledningen se något behov av att bjuda in homofientliga organisationer eller uttalade antifeminister.

Det är uppenbart att Sjöström låtit sig styras av sin rädsla – precis som Världskulturmuseet i Göteborg gjorde när man lät religiösa företrädare förhandsgranska Elisabeth Ohlson Wallins fotokonst om HBT-personer i Jerusalem.

Kultur är så mycket mer, och kan vara så mycket annat, än att provocera. Och de kulturutövare som ser sig som provokamentets riddare, varför inte ägna en dans åt, eller trasha en HD hos – tja, säg Hells Angels.

Respekt.

David Nyström

Mer läsning

Annons