Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fel sparmetod

Annons

Förra måndagen trädde nya regler i kraft i Storbritannien, som urholkar rätten till barnbidrag. Om en förälder tjänar mer än 50 000 pund om året sänks numera bidraget gradvis, för att helt upphöra vid inkomster över 60 000 pund. Premiärminister David Cameron kallar reformen skälig och nödvändig. Underskottet i statsfinanserna måste bort och då får höginkomsttagarna bidra extra till att minska de offentliga utgifterna.

Flera ekonomiska experter varnar dock för att reformen kan komma att kosta mer än den smakar.

Generella bidrag, som barnbidraget, har låga administrationskostnader. De har heller inga marginaleffekter. Efter reformen lönar det sig för en del brittiska höginkomsttagare att arbeta mindre eller placera delar av sin inkomst på ett sätt så att de får fortsatt bidrag.

Det finns också en risk att den allmänna skattemoralen minskar. Om en förälder tjänar mer än 50 000 pund minskar bidraget. I familjer där båda föräldrarna tjänar 49 000 pund vardera om året påverkas inte bidraget alls. Det upplevs som orättvist i ett land med dyr barnomsorg och många hemmaföräldrar.

Det har också framförts kritik mot att det efter reformen finns fler administratörer på skatteverket som handlägger barnbidragsärenden än utreder bidragsfusk.

Barnbidraget är en av de mest framgångsrika välfärdsreformerna. Det har gynnat generationer av barn. Börjar man nagga det i kanten finns det en risk att man fortsätter. Vill man spara i de offentliga utgifterna finns det betydligt bättre sätt.

Emma Wange

Mer läsning

Annons