Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fienden i det egna partiet

Annons

Hur ska Kristdemokraterna lyckas hitta fler väljare? Bilägarna sviker, villaägarna likaså. Barnfamiljerna lockas inte i någon större utsträckning av vårdnadsbidrag och flerbarnstillägg. Pensionärerna tvekar, trots ständiga flirtanden. I opinionsmätning efter opinionsmätning ligger KD under riksdagsspärren.

Partiledaren Göran Hägglunds lösning har varit att resa runt i landet för att lyssna på gräsrötterna. I måndags presenterades resultatet: KD ska bli barnens parti.
Målet är att Sverige ska bli världens bästa land att växa upp i, förklarade partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson på måndagens pressträff i Stockholm. Tanken är att detta ska märkas genom en rad olika satsningar och åtgärder – mot barnfattigdom och psykisk ohälsa, för trygghet och bättre utbildning. Men inte nog med det, partiledaren Göran Hägglund vill också opinionsbilda utan att direkt koppla det till bidrag eller lagstiftning. Det är modigt – svenska politiker sysslar sällan med att debattera ideal utan att regler och lagar finns med i bilden.
Men Hägglund lär behöva ligga i om satsningen ska få genomslag.

I måndags överskuggades lanseringen totalt av att Gunilla Gomér, kristdemokratisk regionpolitiker i Västra Götaland, gjorde ett utspel om utökade möjligheter till inhemsk adoption.
Ämnet i sig kan förstås vara värt en diskussion. Men Gomérs enda syfte tycks vara att få ner antalet aborter. Dessutom lanserades förslaget med hjälp av ett par sällsynt okänsliga uttalanden.

Adoptioner från utlandet jämfördes med import – något hon sedan följde upp med att påstå att det aldrig är en fördel att växa upp med andra än sina biologiska föräldrar.
Och vips handlade inte diskussionen om barnen, utan om det rabiata abortmotståndet inom delar av KD. Gång på gång lyckas Kristdemokraterna bli sina egna värsta fiender. Mot det räcker inga välmenande förslag i världen.

Karin Rebas

Mer läsning

Annons