Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera frågor behöver svar

Annons

Till slut kokade soppan om Sveriges vapenfabriksprojekt i Saudiarabien ner till en enda fråga: Vad visste försvarsministern? För att slå hål på spekulationerna kallade Sten Tolgfors, M, i går till en timslång presskonferens, där han gjorde upp med både regeringskollegor, Miljöpartiet och den samlade journalistkåren.

För att Sverige, genom Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, ska kunna bygga en vapenfabrik i Saudiarabien krävs ett regeringsbeslut och ett projektavtal. Några sådana finns inte och Sverige håller inte på och bygger en fabrik i Saudiarabien. De diskussioner som har ägt rum mellan FOI och den saudiska regimen har FOI fört på eget initiativ och regeringen har, enligt Tolgfors, vid flera tillfällen fått FOI att backa.

Försvarsministerns slutsats: Den största boven i dramat är inte regeringen utan FOI.

Tolgfors passade även på att leverera gliringar till de politiker som har sagt att de inte har fått någon information om projektet. Enligt Tolgfors har det under flera års tid funnits på Exportkontrollrådets dagordning och där finns alla riksdagspartier representerade.

Här brister hans resonemang. Tolgfors hänvisade under presskonferensen flera gånger till sekretessen, men tycks alltså anse att Exportkontrollrådets ledamöter borde ha brutit mot sekretessen och informerat sina partikollegor.

Gårdagens klargöranden var välkomna. Korten måste upp på bordet. Men att presskonferensen tog slut betyder inte att matchen är över. KU-förhör är att vänta, och där kan sådant som nu är sekretessbelagt komma upp i ljuset. Därför är det av största vikt att KU tar sig an ärendet omgående.

Bland annat saknas svaret på frågan varför FOI var så ivriga att få till ett större samarbete med just Saudiarabien.

Susanne Nyström

Mer läsning

Annons