Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flygrädsla

Annons

Samtidigt som glada semesterfirare tog flyget till solen fördes i veckan heta debatter i Europaparlamentet om de avtal som ska reglera hur mycket passagerardata som får lagras.

Diskussionen om ett europeiskt passagerarnamnregister, PNR, diskuterades även i maj. Då handlade det om avtal med USA, där det fanns skrivningar om att känslig data - som passagerarnas politiska tillhörighet, religion eller etnicitet - skulle kunna lagras i 15 år hos amerikanska myndigheter. Europaparlamentet såg det som orimligt, alltför generellt och generöst, och det gäller också de mer begränsade regler, med kortare lagringstider, som föreslås gälla för datahantering i EU. Men redan nu tillämpar några EU-länder olika former av PNR. Hittills har det inneburit helt olika tolkningar av vad som får registreras och vem som får använda uppgifterna.

Det bör vara möjligt att följa misstänkta brottslingars resor, men ett sådant register ska vara hårt reglerat och bara användas när misstanke finns om en specifik person och ett allvarligt brott.

Vår rädsla för terrorism får inte användas för att klubba igenom lagförslag där känsliga personuppgifter om vem som helst kan användas om nästan vad som helst.

Mer läsning

Annons