Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För flat mot Turkiet

/
  • Carl Bildt. Tar för lätt på turkiska övergrepp och ockupation av EU-territorium.

Annons

Mellanöstern stod i fokus för riksdagens utrikespolitiska debatt i går. Det gällde situationen ett år efter den arabiska våren och i synnerhet frågan om ett erkännande av Palestina som stat.

En enig riksdag riktade också krav på ett frisläppande av de fängslade svenska journalisterna Martin Schibbye, Johan Persson och Dawit Isaak, i Etiopien respektive Eritrea. Givetvis talades det även om den ekonomiska krisens Europa.

Principfrågan om huruvida Sverige redan nu ska erkänna en palestinsk stat eller vänta tills en sådan uppfyller kriteriet att ha kontroll över sitt territorium skiljer regeringen från den rödgröna oppositionen, där regeringen vill vänta medan de rödgröna vill erkänna.

Dock är regeringen inbördes splittrad, vilket Socialdemokraterna förstås gjorde en stor poäng av. Centern vill erkänna, Folkpartiet vill ställa högre krav än regeringen, nämligen att det föreligger ett fredsavtal mellan Israel och den palestinska myndigheten.

Det är naturligt att dessa frågor hamnar i fokus i debatten. Men en fråga som hade förtjänat betydligt större uppmärksamhet än bara en (1) rad i utrikesdeklarationen, vilken har beröring både med krisens Europa och med Mellanösternregionen, och som särskilt i år är högaktuell, är hoppet om ett slut på delningen av EU-landet Cypern.

I mars i år – alltså nästa månad – löper FN:s tidsram ut för de återföreningsförhandlingar mellan öns båda folkgrupper turkcyprioter och grekcyprioter som pågått sedan 2008. Prognosen är dessvärre mycket dyster. Turkiet ockuperar sedan 1974 en tredjedel av Cypern och visar ingen seriös förhandlingsvilja.

Sverige, och i synnerhet utrikesminister Carl Bildt personligen, är ökänd för att ha en alldeles för flat inställning till Turkiets maktanspråk och maktspråk. I utrikesdeklarationen skriver Bildt:

”Sverige stöder Turkiets ansträngningar att genom en fortsatt reformpolitik och genom en ny författning leva upp till ett medlemskaps alla krav, inte minst respekten för de mänskliga rättigheterna.”

Jaså. Vilka ansträngningar och vilken reformpolitik? Snarare har ju utvecklingen av Turkiet till en fredlig rättsstat gått bakåt under premiärminister Erdogan. Turkiet fängslar journalister och massarresterar kurder och fortsätter ockupationen av cypriotiskt EU-territorium.

Sverige driver aktivt på för ett turkiskt EU-medlemskap, vilket vore bra eftersom landet då måste börja bete sig civiliserat. Men Biltds eftergivna tonläge har hittills haft noll verkan på ett land som betraktar sig själv som en stormakt – precis som om rollerna inte vore att det är EU som är stormakten.

Bildt visar äkta upprördhet över Israels ockupation av Västbanken och Gaza. Men skulle Israel tillämpa samma ockupationspolitik som Turkiet gör på Cypern, så skulle Israel ha fördrivit varenda palestinier på flykt från Västbanken till Gaza och därefter låtit israeliska bosättare inta alla lämnade palestinska hus. De skulle sedan ha skändat alla muslimska helgedomar, tillsatt en marionettregering och utropat en israelisk lydstat på Västbanken.

Att Turkiet gjort motsvarande på EU-mark förtjänar väl ändå att fördömas i varje annat EU-lands utrikespolitik.

David Nyström, GD

Mer läsning

Annons