Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förbud hjälper inte

Annons

I Afghanistan tvingades kvinnor under talibantiden att ha burka och även i andra delar av den muslimska världens finns det fundamentalister som väljer att tolka sin religion på konservativast möjliga vis, en tolkning som inte ger utrymme för jämställdhet eller för kvinnans egna vilja.

Bruket av de heltäckande slöjorna, som burka och niqab, är förvisso inte särskilt utbrett inom islam – men det förekommer. Att kontrollera och underodna kvinnor, bland annat genom att bestämma vad de har på sig är seder som ska bekämpas. Med information, med stöd och hjälp till de kvinnor som vill bryta sig loss. Inte – som Frankrike valt att göra – genom förbud. Det finns ju också kvinnor som helt frivilligt tar på sig niqab. För att de vill, inte för att de tvingas.

Häromdagen utdömde för första gången en fransk domstol böter mot kvinnor som begår brottet att bära heltäckande slöja.

Polisen har utdömt flera på-platsen-böter sedan förbudet infördes i april men det här är första gången som böter utfärdats i domstol. De två kvinnorna har lovat att överklaga beslutet från den franska domstolen till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.

Vi får hoppas att de får rätt. Att försöka ”befria” kvinnor från ett förbud (att inte ha slöja) genom att införa ett annat (att ha slöja) är fullständigt orimligt.

De kvinnor som – frivilligt eller inte – bär niqab i Frankrike väljer med den nya lagen förmodligen att stanna hemma istället, mer isolerade än någonsin.

Hur ska de då kunna få hjälp?

Mer läsning

Annons