Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Först en rejäl flyktingpolitik

/

Indignerad var centerpartistens röst när han sa: Varför försvarade inte FP, M eller MP Centerns utspel?

Annons

Tidningen Liberal Debatt ordnade samtal om fri invandring och frågan förvånade: I centerkrisen har sakfrågan knappt berörts, och var det inte en intern centerdebatt, om än att de fört den i media?

Jag satt i panelen svarade att utspelet varit slarvigt, kanske skadligt, för frågan. C strök på sikt i en gammal text och lanserade det som nyhet – men vid frågor om hur det skulle gå till var på sikt tillbaka. Hur är dock viktigt. Få är mot allas lika värde eller blinda för skönheten i en gränslös värld. Många undrar dock hur det vackra i dagens välfärdssystem ska överleva mötet.

Jag är för fri invandring för att jag ser vad gränspolitik gör, främst mot flyktingars rätt att söka skydd. Jag tror att våra välfärdssystem kan bevaras som generella och riskspridande om fri invandring villkoras med att frivilliga migranter ansvarar för sin försörjning – likt en utökning av dagens arbetskraftsinvandring, men utan visum- och tillståndskrångel.

I ett sådant system skulle alla ingå i dagens socialförsäkringssystem, kanske modifierade gällande kvalificeringstider och portabilitet. Detta är inte en regellös rörlighet – det är frihet under ansvar. Och, viktigt att understyrka, villkorandet får enbart riktas mot dem som väljer att resa och därmed kan ta ansvar. För flyktingar måste gränserna bort, villkorslöst.

Det visade sig att centerpartisterna som minglade runt mig hade ett svar på frågan hur? som inte lyfts i media. Det föreslogs att migranter ska teckna välfärdsförsäkringar innan de reser hit och inte ingå i allmänna system. Idén är problematisk, inte bara för påhejare av generell välfärd utan också för vänner av fri invandring. Kravet på betalad försäkring begränsar mer än kravet på att hitta försörjning, och vissa lär får svårt att bli försäkrade. Men framför allt: Om flyktingen, vars rätt att resa inte ska villkoras av arbetsförmåga, talades det inte alls.

Centerns program menar att det är för flyktingens skull invandring ska vara fri, men en försäkringslösning skulle hindra många och det ansvar vi har för traumatiserades hälsa är svårt att värna så. Kanske är jag orättvis, men jag tycker att det talas mycket om nyttan av invandrare, hur de ska bidra till välfärd och befolka vår glesbygd, men lite om asylsökande. Kanske skulle svaret till den desillusionerade centerpartisten helt enkelt ha varit att man inte försvarar något man inte håller med om – vi är ense om visionen, men inte om svaret på frågan hur.

Jag oroar mig för att vissa, inte nödvändigtvis centerpartister, använder långtidsvisionerna om frivilligas fria rörlighet som svar på dagens flyktingpolitiska problem. Men varje dag kapsejsar små flyktingbåtar i Medelhavet på grund av gränspolitiken.

Fri invandring för frivillig migration vore fantastiskt – men fri invandring, villkorslös, för flyktingar är nödvändig och brådskande. Så – gärna fri invandring, men först en rejäl flyktingpolitik.

FRIDA JOHANSSON METSO

Styrelseledamot FARR och psykolog på Röda Korsets center för torterade flyktingar

Mer läsning

Annons