Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förtöjningarna släpper

/

Annons

Vi är nu inne i den djupaste sommaren och Sverige slappar. En del av oss har gjort sig förtjänta av att ta det litet lugnare, andra skulle kunna öka takten utan att ta skada av det. Det är som alltid, aktiviteten är ojämnt fördelad.

Landets centerpartister ska välja ny ordförande efter Maud Olofsson som suttit sedan 2001. Det känns en aning egdomligt: just då hon valts till partiordförande satt vi ett par journalister tillsammans med Maud Olofsson vid ett bord i centerns partilokal i Gamla stan i Stockholm, drack kaffe och spekulerade om framtiden. Maud Olofsson var som en bomb av optimism. Nu skulle socialdemokraterna sopas undan.

Och så har det ju blivit men Centern har inte gått framåt utan har gjort på stället marsch och Maud Olofsson får nöja sig mig att under tio år ha varit ett rekorderligt fruntimmer i politiken som vunnit allmän respekt.

Och nu ska alltså nya kvastar ut och sopa. Som den urgästrike jag är rekommenderar jag Centern att utan alltför mycket prat välja Anders W Johnsson till ny partiordförande. Det är en bra karl.

Hösten ser ut att bli rätt stökig i poltiken. Socialdemokraterna tappar successivt mark i opinionen och för mig och säkert många andra med samma bakgrund, född och uppväxt på ett bruk – i mitt fall Hofors – känns det som om en förtöjning släppt. Allting knöts till Partiet, ingenting tänktes eller gjordes utan Partiets välsignelse och tanken att Socialdemokraterna skulle kunna sjunka och bli ett parti som alla anda föreföll helt orimlig. Nu är vi där. Socialdemokraterna är i dagsläget mindre än Moderaterna, hööögern som Erlander uttalade det, och en massa människor från den gamla tiden känner sig hemlösa.

Det är knappast bättre för dem som fortfarande klamrar sig fast vid den beryktade S-partiboken. Även om Håkan Juholt valts till ordförande vet men ju egentligen ingenting om vad han vill och kan. Vad vet han om Grekland? Kan han skilja på en jagare och en Jas?

Även om Juholt med hjälp av partiets presstjänst säkert så småningom kommer att kunna britsa med åtskilliga kunskaper känner i alla fall jag stor osäkerhet inför hans förmåga att kunna samla sitt parti till hållbara linjer i olika frågor. Folk med tjocka mustacher har aldrig väckt förtroende hos mig.

Vart alltihop bär hän i höst är synnerligen osäkert och mest osäkert är hur den grekiska krisen ska lösas. Det är företsåeligt att en majoritet i EU-länderna med ilska avvisar grekernas oforskämda krav om ett få mera pengar sedan de slösat bort tidigare tillskott. Tro inte att de nu beviljade miljarderna räcker mer än några veckor.

Mer läsning

Annons