Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förtroendekrisen förvärras

/

Annons

I morgon onsdag står Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt i talarstolen i riksdagsårets första partiledardebatt.

Eller också inte.

Förtroendekrisen för S-ledaren förvärrades i går när åklagare beslutade att inleda en förundersökning mot honom för misstänkt bedrägeribrott. En förundersökning vidtas ju inte om inte åklagaren har grund för misstanken.

Det är svårt att frigöra sig från samma känsla. Vad saken ytterst handlar om är huruvida Juholt handlat i god tro eller inte, det vill säga om han inte känt till riksdagens regler för bostadsbidrag – eller om han faktiskt avsiktligt fuskat.

Att han tagit emot för mycket pengar är ju klarlagt. Det har han reservationslöst erkänt och bett om ursäkt för på ett närmast melodramatiskt sätt.

Han har också bedyrat att han trott sig handla rätt. Men på den punkten finns skäl att tvivla.

Kan en person som varit riksdagsledamot i 17 år och haft höga uppdrag som försvarspolitiker och som biträdande partisekreterare verkligen inte läsa enkla regler och kryssa i rätt rutor?

Och om det nu är så att just en blivande partiledare för Sveriges största parti inte förstod reglerna rätt (samtidigt som ett antal andra riksdagsledamöter inte haft problem med att begripa) – kan han då ändå inte ta ut någon slags förnuftsmässig och moralisk kompassriktning?

Är det rimligt att få hela hyran betald för en lägenhet som man inte bor ensam i; borde inte den andra parten betala något också? I synnerhet som det är den personen som står på kontraktet?

Och hur var det nu då; är Juholts partner sambo (vilket hon ju uppenbarligen är sedan många år), eller är hon ”särbo” – såsom Juholt presenterade henne när han valdes till partiledare, trots att de alltså redan då sambodde i hennes lägenhet i Stockholm?

På sitt sätt är det bra för Juholt att en förundersökning nu inletts. Han kan avföra alla frågor med hänvisning till förundersökningssekretess, och låta sitt juridiska ombud svara på dem. Han kan hävda att så länge brottsutredningen pågår så är han varken åtalad eller dömd.

Detta räcker givetvis inte för att spekulationsvågorna ska ebba ut; media kommer nu säkert att med ännu större frenesi vända varenda sandkorn i Juholts liv och leverne, och hans interna belackare läcka ännu mer – för helt uppenbart servas media med uppgifter som kan skada honom, från initierade källor inom hans eget parti.

Men lite grann biter nog argumentet att låta rättsväsendet arbeta mer än ryktesspridningen. Med förundersökningen som fond kan Juholt ta fajten mot Reinfeldt i riksdagen, och inte lämna walk over även där.

Uträknad och golvad har han goda möjligheter att överträffa de mycket låga förväntningarna. Bara att slippa greppa efter skämskudden skulle nog kännas som en positiv överraskning för många som tittar på debatten.

Partiets katastrofala läge kan vara hans räddning; det forna statsbärande partiets skick kan vara så uselt att det klarar mindre av ännu ett partiledarbyte än att ha en partiledare misstänkt för bidragssnikeri.

David Nyström, GD

Tidigare ledare i ämnet, se länkarna här intill.

Mer läsning

Annons