Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frampå höstkanten

Annons

En fas i livet eller en belastning för samhället?

På onsdagen hade Miljöpartiet, tillsammans med arbetsgruppen Pensionärer utan gränser, bjudit in till seminarium i riksdagen om äldrefrågor i ett globalt perspektiv. Sylvia Beales, från den internationella paraplyorganisationen HelpAge, pekade ut fem områden där det är särskilt viktigt att lyfta äldres intressen.

Politiskt deltagande: finns det former som uppmuntrar och underlättar för äldre att engagera sig?

Utbildning: Vad erbjuds äldre för möjlighet till förkovran?

Arbetsmarknaden: Får löntagare arbeta så länge de kan och orkar, eller diskrimineras de på och utesluts från arbetsplatser?

Hälso- och sjukvård: Får sjuka och gamla den hjälp de behöver och vill ha oavsett privatekonomisk situation?

Migration: Personer vars barn och anhöriga utvandrat är särskilt sårbara när de blir gamla.

Det sista är brinnande aktuellt i en svensk kontext. Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, balanserade två perspektiv.

Å ena sidan, påpekade han, är äldre allt annat än en homogen grupp. Vad gäller inkomster, intressen, resurser eller åsikter är de äldre en lika brokig skara som unga eller medelålders.

Å andra sidan kan det finnas anledning att i FN göra en utredning om behovet av en konvention – eller konventionstillägg – rörande gruppen äldres rättigheter.

Det borde inte behövas, men kanske en konvention kan fungera som påminnelse om att alla har samma rätt till hälsa, meningsfull sysselsättning, valfrihet och integritet. Alldeles oavsett var i livet man befinner sig.

Susanna Birgersson

Mer läsning

Annons