Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från monopol till fria val

Till och med många som föddes så sent som i mitten av 1980-talet minns ännu Diavoxtelefonerna, de där stora plastiga kvadratiska lådorna som fanns i varje hem.

Annons

På den tiden var det staten som stod för hushållens telefoner. Det var det nog få som reflekterade över. Inte minst moderatledaren Ulf Adelsohn som under en resa till Hong Kong 1982 köpte en trådlös telefon. Stor som en sko och säkert dubbelt så tung. Extremt high-tech på den tiden. Adelsohn var märkbart stolt när han kom hem.

Men han borde ha varit mer diskret. Ulf Adelsohn blev nämligen bötfälld efter hemkomsten. Statliga Televerket hade monopol på att ansluta telefoner till nätet.

Men det var då. Sedan dess har stora delar av den svenska ekonomin avreglerats och privatiserats. Enkelt uttryckt är en avreglering när ett område, exempelvis flygtrafik eller radio, genom lagförändringar öppnas upp för konkurrens och enklare etablering. Det statliga ansvaret minskar och det privata ökar.

Sverige var ända in på 1980-talet ett samhälle med många regleringar, där mycket omfattades av statliga monopol. Men den förändring som har ägt rum sedan dess var varken smärtfri eller oemotsagd.

Socialdemokraten Maj-Britt Theorin ville exempelvis på S partikongress 1987 förbjuda parabolantenner: ”Ge ungarna en chans och låt dem för död och pina slippa reklam i TV. Vårt parti får inte längre huka i den kommersiella högervinden”, klagade hon. Att släppa televisionen fri skulle förgifta barnens sinnen. SVT:s tjeckiska dockteater riskerade ersättas med själlös reklam och amerikanisering.

Ett område som tills för bara några decennier sedan reglerades helt, världen över, var flygtransporter. Nästan samtidigt började man i både Asien, Nordamerika och Europa avreglera marknaderna. Man lät fler privata aktörer etablera sig.

Resultatet blev att antalet utnyttjade flygstolar per flygning ökade från 50 till 74 procent. Även flygbiljetternas pris minskade. Flygresor blev något som fler än affärsmän och rika kunde utnyttja. Amerikanska Brookings Institute har i en studie konstaterat att flygbiljettspriserna hade varit 22 procent högre i dag, om flygmarknaden inte hade avreglerats.

Många är i dag ense om att en hel del avregleringar har varit nyttiga för Sverige. Statliga monopol på telefon, tv och flygtrafik upplevs av många som främmande.

Avregleringar får ofta (men inte alltid) konsekvensen att en verksamhet effektiviseras. Vinstkrav från ägare och ett kvalitetskrav från kunden sätter verksamheten under press som tvingar fram en rad förbättringar. Avregleringarna i Sverige har genomförts av både socialdemokratiska och borgerliga regeringar, vilket tyder på att det inte bara varit fråga om någon ideologisk övertygelse.

Men ett problem har varit att förespråkarna för avregleringar har varit dåliga på att förklara exakt varför man gör som man gör. Olika verksamheter påverkas också väldigt olika av avregleringar. Det är skillnad på sjukvård, bostäder, vägar och radio.

Alla områden lyder under sina spelregler. Vill man därför skapa förtroende för avskaffandet av monopol och regleringar måste man kunna förklara varför det är mer effektivt.

Men det finns också skäl att förklara varför det fria valet, för såväl privatpersoner som företag, har ett värde i sig.

Börja med historien om Ulf Adelsohns telefon. Då blir det tydligt vilka monopol vi accepterade förr, som i dag ter sig helt absurda.

Adam Cwejman

Liberal skribent

Mer läsning

Annons