Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från utsatt till utmärkt

Först försvinner banken, sedan apoteket. Biblioteksfilialen för en tynande tillvaro med allt kortare öppettider. Husen översållas av klotter och inte sällan får eländet vara kvar i veckor innan det tvättas bort.

Annons

Folk med jobb och ljusa framtidsplaner flyttar till trevligare områden.

Så har ett utanförskapsområde skapats, med en uppväxande generation som tappar framtidstron redan i tonåren.

I en antologi utgiven av Fores, Från utsatt till utmärkt område, beskriver bland andra kreativitetsforskaren Evelina Wahlqvist vad som krävs för att detta slags stadsdelar åter ska bli livaktiga.

Mångfalden som ofta präglar utanförskapsområden är en god grund för kreativitet.

Men det räcker inte med etnisk mångfald.

I en levande stadsdel måste det finnas ett myller av aktiviteter: folk som ses gå till jobbet med portfölj och äta lunch på kvarterskrogen, konstiga och vackra föreställningar och utställningar på kulturhuset, kvällsöppna caféer, lekplatser och idrottsplatser.

Wahlqvist menar att det är värt att pröva regeringens förslag om skattelättnader för företag i så kallade nystartszoner.

Inte bara för att skapa nya jobb, utan minst lika mycket för att dra dit andra människor än de som redan bor där – skapa mångfald.

Om det blir några nystartszoner får vi se.

Men det finns inget som hindrar kommuner att redan nu på olika sätt uppmuntra företag att leta sig ut från stadskärnan, eller att anlägga fina parker och utemiljöer, satsa på ambitiös biblioteks- och kulturverksamhet, och snabbt sanera klotter.

Det kostar. Men det kostar mer att låta barn och ungdomar växa upp med en känsla av att de befinner sig utanför resten av samhället. Den känslan blir lätt en självuppfyllande profetia.

Susanna Birgersson

Mer läsning

Annons