Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fri rörlighet under tryck

Annons

Den fria rörligheten inom EU är satt under press. Ett antal länder, däribland Frankrike och Italien, försöker driva igenom ändringar av Schengenfördraget, så att enskilda Schengenländer ska ha möjlighet att införa gränskontroller mot andra Schengenländer i 30 dagar istället för, som idag, fem dagar.

Det har lett till ett hätskt ordkrig mellan parlamentet och ministerrådet. Konflikten gäller dels ändringarna i sig, som måste godkännas av parlamentet, men ännu mer vem som ska se till att regelverket efterlevs. Det danska ordförandeskapet har föreslagit att parlamentet stängs ute från beslut om efterlevnad, som hädanefter ska fattas endast av rådet.

Parlamentariker från alla partigrupper är extremt upprörda. Den liberala gruppen instämmer och kallar Danmarks agerande för en krigsförklaring. Även den ansvariga kommissionären, Cecilia Malmström, är kritisk.

Om medlemsländerna får hela makten över övervakningen av Schengensystemets efterlevnad betyder det att de krav på fri rörlighet som Schengenfördraget ställer upp kan tummas på, genom att regeringarna kommer överens om att se mellan fingrarna när enskilda länder inför gränskontroller som egentligen inte är tillåtna.

Det är inte bara ett led i en oroande utveckling mot stängda gränser. Det strider dessutom mot Lissabonfördragets idé om att rådet och parlamentet ska dela på makten. Det här är en kamp som parlamentet gör rätt i att ta.

David Ekstrand

Mer läsning

Annons