Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fria tankar måste färdas

/

Annons

Staden är en plats du kommer till för att bli förlåten. Till landsbygden flyttar personen som önskar vara i fred.

Vilken miljö är mest tolerant? Var finns störst förutsättningar att skapa ett liv utifrån sina egna villkor? I den glesbefolkade dalgången – eller i en förtätad innerstad?

Stad och landsbygd ställs för ofta mot varandra. Medan staden nästan alltid får symbolisera framtidstro är bilden av landsbygden mer fördomsfull: Arbetstillfällen försvinner. Köpkraften minskar. Landsbygden förblir ett opreciserat geografiskt område beroende av utjämningsbidrag och enskilda, framgångsrika entreprenörer.

Verkligheten bör varken förvanskas eller förskönas. Migrationsflödena rör sig från landsbygder till högskolor; från högskolor till storstäder. Sex av tio arbetsplatser för akademiker finns i Malmö, Göteborg eller Stockholm. Hälften av väljarna bor i landets tre storstadsområden och regeringen saknar ministrar som är skrivna norr om huvudstaden.

2000-talet är urbanitetens tidevarv. Fler än 3,5 miljarder av jordens sju miljarder invånare bor i städer. I Sverige sker utvecklingen på bekostnad av vad som lite slarvigt kallas för småorter. Det är småorterna, vars ohälsotal brukar växa i samma takt som butikerna stänger, som har viss anledning att se mörkt på framtiden.

Stora delar av landsbygden förblir konkurrenskraftig. Stadsnära landsbygd har flera av förutsättningarna som krävs för att dra nytta av pågående regionförstoringar: Bredbandsutbyggnaden gör arbetslivet mindre bundet av geografi. Kommunala skolor kan ersättas av kooperativ. Valfrihet är inte synonymt med storstäder.

I senaste numret av tidskriften Liberal Debatt ställs frågan om det finns en liberal politik för landsbygden. Den naturliga följdfrågan är: Behöver liberalismen betona skillnaderna mellan geografiska miljöer? På vilket sätt gynnas individen när hon i all välmening etiketteras som norrlänning eller nollåtta?

Valet av bostadsort berättar om personlighet och prioriteringar. Och människans förutsättningar att kunna välja destinationer på sin livsresa förblir en liberal prioritering. Däremot bör liberaler ifrågasätta om liberalismen ska framhäva geografisk tillhörighet.

Vari ligger friheten i att försvara specifika postnummerområden? Kan en ovillkorlig kärlek till sin förort eller fädernegård bli kontraproduktiv? Behöver särskilda delar av landet särskilda politiska utgångspunkter?

Storstäderna Göteborg och Malmö är några av landets främsta mottagare av utjämningsbidrag. Sveriges landsbygdsprogram omfattar 35 miljarder under åren 2007-2013 – vilket kan jämföras med byggnationen av förbifart Stockholm för 28 miljarder. Var gör pengarna mest nytta?

Liberal politik bör utgå från människor snarare än specifika miljöer.

Lars Kriss, GD

Mer läsning

Annons