Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ful mat och svältande barn

/
  • Den värsta torkan på 60 år har förvärrat det redan så allvarliga läget på Afrikas horn.

Annons

Tänk på barnen i Afrika. En mening som säkerligen använts av en och annan förälder som desperat försöker få matstrejkande barn att äta upp det som serveras. Den haltande logiken går inte barnen förbi: blir barnen i Afrika mättare om jag inte äter upp? Nej, självklart inte. Det finns överhuvudtaget - såklart - ingen anledning för den som har det gott ställt att svälta sig av solidaritet.

Däremot finns en sensmoral i uttrycket som vi förvisso borde ta till oss.

Just nu har den värsta torkan på 60 år förvärrat det redan så allvarliga läget på Afrikas horn. I Somalia har antalet barn som lider av akut undernäring fördubblats sedan i mars och enligt Röda korset riskerar ett av tio barn just nu att svälta ihjäl. Den humanitära krisen förvärras av den pågående konflikten i Somalia. Den islamistiska rörelse som kontrollerar landet låter inte hjälsändningar nå fram till dem som behöver hjälpen. I ett flyktingläger i norra Kenya finns just nu nära 400 000 människor vilket gör det till världens största flyktingläger.

Röda korset har länge försökt påtala problemen i området, omvärldens regeringar har knappast varit ovetande men väntar tills katastrofen är ett faktum. Nu får vi se konsekvenserna av torkan och av konflikten. Tidningarna fylls av bilder på svältande barn. Världssamfundet har vaknat, omvärlden förfasas, insamlingar kommer att ge tillskott till biståndsorganisationerna. Bättre sent än aldrig.

Samtidigt, i en priviligierad värld av överflöd, i Sverige, fortsätter diskussionen om matsvinnet. Konsumenterna köper storpack av allting men gör av med en bråkdel. Resten slängs alldeles för ofta. Omkring en tredjedel av den mat vi köper hamnar i soporna.

Även livsmedelsbutikerna slänger tonvis med mat.

Och häromdagen kom rapporter om att svinnet börjar långt tidigare i kedjan. Stora mängder fullt ätbar mat kasseras redan innan den når konsumenterna. För att den är för ful. Uppenbarligen köper vi inte gurka om den är för krokig eller morötter om de inte ser ut som sinnebilden av en ståtlig gul rot.

Svinnet är ett stort miljöproblem, något som ofta framhålls i debatten. Och det är det och det är nog så viktigt. Men matsvinnet handlar också om moral, en aspekt som glöms bort. Vi slänger tonvis med fullt ätbar mat för att den är för ful, synbarligen för gammal eller för att vi köpte den av en nyck på flertusenkronorsbesöket på stormarknaden. Samtidigt svälter barn till döds.

Den gamla klyshan, använd av föräldrar och andra vuxna, kanske inte är så tokig ändå. Så gör det. Tänk på barnen i Afrika.

Karin Bergkvist, GD

Mer läsning

Annons