Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra år till?

Varör hårdbevakar svensk media det amerikanska presidentvalet? undrar nog många.

Annons

Även om bevakningen stundtals kan tyckas gå över styr är det inte så konstigt att valet får stor uppmärksamhet här i Sverige. USA står för cirka 20 procent av världsekonomin och hur det ekonomiskt sett går för USA påverkar förstås även vårt lilla, exportberoende land. Självklart är intresset för hur USA styrs och vem som gör det stort i resten av världen.

Barack Obama kan inte gå på vatten och inte heller har han en gloria runt huvudet, trots den frälsarstämpel han fått – inte minst i Sverige. Men hans presidentperiod måste, trots alla ekonomiska problem han fick ärva från George W Bush-tiden, ändå sägas ha varit lyckad med bland annat ett genomförande av sjukvårdsreformen. Dessutom har han vågat stå upp för homosexuellas rättigheter och bidrog till att ta bort lagen som förbjöd öppet homosexuella att göra militärtjänstgöring.

Det finns all anledning att hoppas på att Obama i dag står som vinnare av valet och igår kväll tydde mycket på att det faktiskt skulle bli så, men det avgjordes förstås inte innan den här tidningen gick i tryck.

En dagsfärsk ledarkommentar till presidentvalet hittar ni på webben (www.gd.se/ledare).

Mer läsning

Annons