Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gå till Arbetsförmedlingen!

/
  • Stefan Hedin, 53, avgånget kommunalråd i Sandviken kan kvittera ut  195 984 kronor på ett halvår, mest i Gävleborg.

Annons

Den som arbetar ska ha lön. Den som inte gör det, och inte står till arbetsmarknadens förfogande eller är sjuk, men är i arbetsför ålder, ska inte ha lön.

Det är arbetslinjen.

Att de politiker som driver denna linje, eller i största allmänt tycker att politiker inte ska ha väldigt mycket bättre lönevillkor än sin väljarkår, inte själva lever som de lär, är ett typexempel på ett brott mot en av samhällets mest grundläggande moraliska regler.

Sveriges Radios lokala stationer presenterade på onsdagen länslistor över de politiker som tar emot pension från skattebetalarna, sammanställda av SKL, Sveriges kommuner och landsting.

De två i Gävleborg som toppar listan är förre kommunalrådet i Sandviken Stefan Hedin och näst efter honom hans fru, förra landstingsrådet Ingrid Amrén Hedin. De har fått ut nästan 200 000 kronor vardera – under första halvåret 2011. För Ingrid Amrén Hedin innebär det 31 000 kronor i månaden i arbetsfri inkomst, för hennes man något mer. Hon är 51, han 53. Till Radio Gävleborg urskuldar sig Amrén Hedin med att det är svårt att få jobb för en avsutten politiker.

Det är bara en av alla fantasifulla bortförklaringar som kommer från politiker när de ska försvara det pensionssystem för sig själva som de beslutade om medan de var aktiva politiker, eller i varje fall inte försökte avskaffa. Det imponerar knappast på väljarna.

Tyvärr spiller detta berättigade politikerförakt över också på de arvoden som politiker har medan de faktiskt jobbar.

Dessa är snarare för låga än för höga. Att vara kommunalråd är att vara det även när man går hem från jobbet, och på helger. Man arbetar i en konstant pressad situation, får oftast negativ feedback, och har i en större kommun ansvar för en budget på ett par miljarder och tusentals anställda.

Det är för mycket begärt att människor som fullt lagligt och enligt reglerna får hundratusentals kronor per år utan krav på att arbeta, frivilligt ska lämna tillbaka sina pengar.

För man kan ju inte ha en ordning där först pensioner betalas ut enligt gällande bestämmelser, men sedan kräva att samtliga som erhåller den pensionen frivilligt ska lämna tillbaka den. Ett sådant system är ju absurt.

Hur svårt kan det vara att fördela om de politiska ersättningarna så en större del utgår medan man tjänstgör och bara en liten del efter att man slutat göra det?

Gävleborgs C-riksdagsledamot Anders W Jonsson lovar nu att lämna in en motion med krav på systemförändringar. Man får hoppas att så äntligen sker. Diskussionen om politikerpensionerna är ju långt ifrån ny. Jonssons parti har haft fem år på sig i regeringsställning att ändra reglerna. Kommuner och landsting bestämmer själva sina regler, även om de vanligtvis bekvämt lutar sig mot SKL:s normer.

Ett års omställningsarvode kan väl vara lämpligt för en politiker som röstats bort eller själv väljer att avgå. Därefter finns inget som motiverar andra regler för politiker än för andra medborgare.

Gå till arbetsförmedlingen. Gå direkt till arbetsförmedlingen. Utan att passera banken.

David Nyström, GD

Mer läsning

Annons