Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gasar på

Annons

På EUobserver rapporteras att kommissionens ordförande José Manuel Barroso i förra veckan höll tal om Europas ekonomi, och frågade sig om åtstramningar verkligen är den rätta lösningen. ”Som ni kan ha gissat, kära vänner, tror kommissionen inte att åtstramningar är lösningen på Europas utmaningar”, fortsatte han.

På måndagen gick de grekiska sjömännen och tulltjänstemännen i strejk, vilket bland annat innebär att oljeleveranserna till landets raffinaderier stoppas. Strejkerna är en protest mot nedskärningar och skattehöjningar. I mitten av veckan kulminerar det hela – då går mer än två miljoner greker i strejk mot åtstramningspolitiken.

Nederländernas finansminister Jan Kees har nu föreslagit att man inom EU i vissa akutsituationer ska kunna tvångsförvalta hela länder. Man kommer osökt att tänka på just Grekland.

Men krisen är inte enbart ett grekiskt problem – den är ett europeiskt problem. Och det är i Bryssel, inte Aten, som problemet kommer att lösas eller förvärras. Ja, grekerna måste dra i handbromsen. Men det räcker inte. Greklands och Italiens problem är inte bara deras, utan hela EU:s. När Aten inte kan betala räkningarna påverkar det hushållens ekonomi i såväl Amsterdam som Alvesta.

Att kommissionen, med José Manuel Barroso i spetsen, inte tror att åtstramningar är lösningen – det är onekligen en smula oroande.

Visst kan och bör man ibland investera sig genom en lågkonjunktur, men förr eller senare måste någon betala. Vi bör räkna med att det kommer bli dyrt.

Ida Thulin

Mer läsning

Annons