Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gemensam kamp mot hatet

/

Annons

Vad skriver man om en dag som den här? Det funderar jag på när jag sätter mig vid datorn.

Vi journalister brukar ha en god förmåga att skärma av oss från ondskan, förhålla oss kyliga till händelser – hur fasansfulla de än är. Allt för att försöka ge en så korrekt bild som möjligt av det som händer. Det går, även om känslorna ofta kommer efteråt.

Men ibland går det inte att behålla kylan. Min kvällsläsning innan sängdags handlade om hur ungdomar, många knappt mer än barn, flydde för sina liv på ön Utöya, några mil utanför Oslo. En man utklädd till polis kom till området och sköt mot dem och i panik flydde många unga ut i vattnet, men han sköt på dem även där. En del försökte simma iväg och det sägs att en del av dem inte orkade. Att de druknade.

Det var närmare 600 ungdomar på plats på Utöya, alla medlemmar av AUF, Arbeiderpartiets ungdomsförbund, håller, eller skulle hålla, sommarläger nu.

Tanken var att ha kandidatutbildning, seminarier och politiska diskussioner. Ungdomar, beredda att engagera sig i det demokratiska samhället på så sätt som man ska, så som civliserade människor gör. På sommarlägret skulle de också göra det som unga pojkar och flickor gör när de åker på läger – oavsett om det är med ett politiskt ungdomsförbund, med scouterna eller med kyrkan eller fotbollslaget. De skulle ha grillkvällar, disco och bada.

Vid fyratiden på lördagsmorgonen höll polisen i Norge en presskonferens där de berättade att minst 84 personer dött på Utöya. 84 personer, och det kommer med största sannolikhet att bli fler.

Nej, det går inte att förhålla sig kylig när man ska försöka skriva om sådana händelser. Istället brinner hjärtat av raseri och av sorg över att någon kan utsätta andra, fullständigt oskyldiga människor för sådan ondska.

När jag sent på fredagskvällen försökte skriva om händelserna i Norge rådde fortfarande kaos där och vad som egentligen hänt var oklart. Islamistiska rörelser tog på sig dådet och terrorexperter talade i radio och tv om Norges insats i Afghanistan och Libyen som tänkbara orsaker till att ondskan nått ända till lilla Norge.

Det ser ut som om dessa teorier kommer på skam.

En 32-årig norrman är anhållen. Han sägs vara fundmentalistiskt kristen och fanatiskt nationalist med kopplingar till nationalistisk, antimuslimsk politisk miljö. På internet uttryckte han sin avsky, inte bara för muslimer, utan även för vänsterorienterade och ungdomsförbundet AUF. Under lördagskvällen kom rapporter om att polisen i Norge nu jobbar efter en ny teori, att det kan röra sig om flera gärningsmän.

Svenska högerextremister var som vanligt snabba med att kasta kollektiv skuld på alla muslimer för terrordådet. Sverigedemokrater twittrade om muslimer och islam. På svenska Nationaldemokraternas hemsida kunde man tidigt läsa att händelserna i Norge är en konsekvens av den politik som förts av etablissemanget de senaste decennierna. ”En politik som har lett oss bort från trygghet, folkhem och frihet och in i otrygghet, mångkultur och terror”.

Under lördagen, när det stod klart vem som misstänktes för terrordådet, bytte de artikel till en med rubriken ”Den ensamme galningen – massmördare och sionist”. Även Svenskarnas parti (tidigare nationalsocialistisk front) förklarade dådet med att gärningsmannen skulle vara sionist och att han måste vara störd för ingen äkta nationalist skulle ju skada sitt eget folk, skriver partiet på sin hemsida.

...”tragiskt nog finns risk för att det urartade samhälle som mångkulturen driver fram kommer producera fler galningar”, skriver de vidare.

Dessa djupt främlingsfientliga partier lyckas alltid lyfta fram mångkulturen som roten till det onda. Att deras egna organisationer är en grogrund för hat, antidemokrati och våld är ett faktum de inte låtsas, eller bryr sig, om.

Säpo kom med en rapport för ett par år sedan som visade att hotet från de högerextrema är betydligt allvarligare än hoten från till exempel islamister. Enligt Säpo har svenskar med kopplingar till nazism och vit makt-rörelsen begått 14 politiska mord och dråp mellan 1999 och 2009. Dessutom har nazister, enligt Säpo, under de tio åren begått 211 fall av misshandel. Inte sällan blir offren människor med invandrarbakgrund eller hbt-personer.

Terrorister finns i alla möjliga läger. Religiösa fundamentalister och höger- eller vänsterextremister. Det de har gemensamt är att de hatar och föraktar demokrati och att människors liv inte betyder någonting.

Eskil Pedersen, ledare för Arbetarpartiets ungdomsförbund sa vid en presskonferens på lördagseftermiddagen att de inte tänker ge sig i kampen för det de tror på. ”Vi ska ta tillbaka Utöya”, sa han.

Den kampen är också vår.

Mer läsning

Annons