Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Globalt hot mot folkhälsan

I många länder förskrivs antibiotika fortfarande slentrianmässigt i samband med virusinfektioner, som förkylning, trots att medicinen då är lika effektiv som sockerpiller.

Annons

Den onödiga konsumtionen av antibiotika har en otäck biverkan: en ökad förekomst av multiresistenta bakterier. Antalet patienter som är infekterade av resistenta bakterier ökar i dag i hela EU.

Länge var detta inte ett så stort problem. Forskarna hade inte svårt att få fram ny och effektiv antibiotika. När en sort slutade att fungera kunde man alltid ta till en annan. Så är det inte längre. Det har blivit för svårt och därmed för dyrt att få fram nya sorter. Få läkemedelsbolag håller i dag på med antibiotikaforskning.

Enligt uppskattningar kommer inte någon ny antibiotika att tas fram inom den närmaste tioårsperioden. Under tiden gäller det att använda antibiotika mer restriktivt. Det görs bäst genom en folkbildande insats. Men det är inte bara inom EU som medvetenheten måste öka. Bakterier stannar inte vid lands- eller unionsgränser. Arbetet med att förhindra en ökad antibiotikaresistens måste ske på en global nivå.

Mer läsning

Annons