Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm jobbet som dröm

/
  • Make-up artist – kanske ett jobb som fler drömmer om än som får chansen att få.

Annons

En viktig orsak till arbetslöshet är att jobb och arbetslösa inte hittar till varandra. Många arbetslösa har inte en utbildning som passar för arbetsutbudet. GD:s artikelserie #ungautanjobb har gett exempel på detta, och det är också belagt i studier att den så kallade miss-matchningen på arbetsmarknaden är ett växande problem.

Normalt ska det inte vara så att både arbetslöshet och arbetsutbud ligger på höga siffror samtidigt. Arbetslösheten låg exempelvis på ungefär samma nivå 2005 och 2010. Ändå fanns det omkring 40 procent fler kvarstående lediga platser 2010, enligt en rapport från Svenskt Näringsliv.

När det gäller jobb som kräver avancerade universitetsutbildningar finns betydande rekryteringsproblem. Vad gäller enklare jobb så har många sådana slagits ut eller rationaliserats bort. För de med låg utbildning eller av andra skäl svag anknytning till arbetsmarknaden (såsom bristande kunskaper i svenska språket) är det således bra att regeringen subventionerat hushållsjobb. Sänkningen av restaurangmomsen har också skapat jobb inom framför allt lågprismatkedjorna.

Detta ska inte föraktas eftersom arbetsmarknaden fungerar lite som ett slags Moment 22: För att få ett jobb måste du ha ett jobb. Lågt betalda instegsjobb är bättre (eller i alla fall mindre dåligt) än inga instegsjobb alls. I detta perspektiv ska också folkpartiförslaget om kommunala ungdomsjobb med 75 procents lön, som lagts fram i flera kommuner, även Gävle, ses.

Men för den enskilde är det kanske viktigaste att sluta drömma drömmar om drömjobbet.

Tron på, och idealet om, att förverkliga sig själv genom att få jobba med det man helst vill är ett relativt nytt påfund, och det har numera nästan kommit att uppfattas som en rättighet, som ett förstahandstänkande när unga väljer utbildning.

Det tänkandet måste nog brytas, och ersättas med en mer realistisk syn. Det smarta är att utbilda sig i ett rejält yrke med stadiga framtidsutsikter, men som kanske inte är det som är mest flashigt och på modet för tillfället.

Det är dock inte helt lätt att förutspå hur arbetsmarknaden kommer att se ut den dag man tar på sig studentmössan. En del prognoser bygger ofta enbart på stelbent statistik om pensionsavgångar – men trenden är ju att folk pensionerar sig allt mer flexibelt (och sannolikt allt längre upp i åldrarna).

Man får fundera på vilka branscher man tror kommer att växa och utvecklas, och vilka yrken där det är svårt att se att maskiner eller automatisering kan ersätta mänskliga händer och hjärnor.

David Nyström, GD

Mer läsning

Annons