Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Greenpeace-evangeliet

/
  • Kinesiskt kolkraftverk - Kina färdigställer två kolkraftverk i veckan enligt uppgifter från 2010.

Aktivister från Greenpeace tog sig i går morse över det yttre stängslet till kärnkraftverket Forsmark, och samma sak även vid Ringhalsverket.

Annons

Greenpeace har naturligtvis gjort en stor affär av detta, men det enda som forcerats är inhägnaden runt det industriområde som omger kärnkraftverken – inte det inre skalskyddet, och givetvis inte själva kraftverksbyggnaden. Som ”stresstest”, det ord som Greenpeace använder, är det således inte särskilt imponerande.

Enligt Forsmark och Ringhals fungerar skalskyddet som avsett. Det yttre skyddet ska fördröja inbrott, så att polis hinner komma och gripa inkräktarna, vilket också skedde.

Greenpeace argumenterar som om dagens säkerhet vid kärnkraftverken vore omöjlig att förändra och försöker leda i bevis att det faktum att ett gäng Greenpeaceaktivister bröt sig in innanför det yttre staketet vore ett skäl till att stänga alla kärnkraftverk omgående.

Men tycker man nu att detta är en för bristfällig nivå av skalskydd så finns ju inget som hindrar att man uppgraderar den. Miljöminister Lena Ek, som ampert kallat till ett möte med Strålskyddsmyndigheten och cheferna för Forsmark och Ringhals, har full befogenhet att kräva skärpt säkerhet.

Det vore också intressant om Greenpeace någon gång skulle stresstesta något av världens alla kolkraftverk. Skyddet runt många av dem är troligen en barnlek att forcera, men väl framme vid kolhärden får Greenpeaceaktivisterna klättra upp på taket och sätta sig på skorstenarna om de ska göra någon miljönytta. Det finns inga skalskydd mot koldioxidutsläpp.

I en bisarr aktion 2009 dumpade Greenpeace 18 ton brunkol framför regeringskansliet med en uppmaning till statsminister Fredrik Reinfeldt att ”stoppa Sveriges kolkraftverk”, syftande på statliga Vattenfalls kolkraftverk i Tyskland som varje år släpper ut dubbelt så mycket koldioxid som hela Sverige som land släpper ut.

Men samtidigt försvarar Greenpeace det tyska beslutet att låta landets förnybara energipotential gå till att avveckla kärnkraften, inte kolkraften. Såväl Vattenfalls som alla andra tyska kolkraftverks koldioxidutsläpp kvarstår, oavvecklade, en politik som hyllas av Greenpeace.

Det är illa att det finns miljöorganisationer som försöker blanda bort korten när det gäller klimatvetenskapen, men värre är att Greenpeace har en politisk gren i Sverige, Miljöpartiet, vars energipolitik tycks direkt underställd Greenpeaces predikament: växthuseffekten är bara ett andra rangens miljöproblem.

Mer läsning

Annons