Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grekiskt drama

Annons

Den grekiska regeringen har beslutat att hålla en folkomröstning om stödpaketet från EU. Runt 60 procent av grekerna är negativa till paketet, enligt en opinionsundersökning från grekiska Ta Vima. Ett ”nej” kan resultera i ett utträde ur eurosamarbetet – om inte annat för att tålamodet tryter i övriga EU-länder. Upploppen och demonstrationerna har satt hård press på den socialistiska regeringen, som nu sätter allt sitt hopp till att det grekiska folket inser situationens allvar.

Grekland blev demokratiskt 1974, gick med i EG 1981 och eurosamarbetet 2001. Korruptionen har övervintrat från juntans tid, liksom i Spanien och Portugal. Skattepengarna försvinner på vägen – i stället för att gå till de gemensamma nyttigheterna. Skattesmitning blir en överlevnadsstrategi för att ha råd med just sådant som skatten egentligen borde finansiera.

Grekland har ända sedan inträdet 2001 åkt snålskjuts på euron och lånat alldeles för förmånligt. Ändå finns det fog för självkritik i övriga EU. Att Grekland, som årligen haft budgetunderskott från 1981 till i dag, tilläts gå med i eurosamarbetet var ett önsketänkande om ett jämlikt Europa. Att man inte vidtagit åtgärder tidigare visar hur många särintressen som unionen består av, när det väl kommer till kritan.

När krisen slog till i början av 1990-talet insåg de svenska medborgarna att stora nedskärningar behövdes. Situationens allvar krävde uppslutning, annars hade man inte lyckats. Grekland behöver en liknande insikt för att sluta upp bakom stödpaketet. Det är grekernas enda räddning.

Ivar Arpi

Mer läsning

Annons