Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grisen inte bondens ensak

Annons

I dagarna har det rasslat in remissvar från flera håll om förslaget till ny djurskyddslag som presenterades i höstas. De är allt annat än samstämmiga.

Organisationen Sveriges konsumenter tycker att lagstiftningsförslaget lämnar alldeles för mycket åt Jordbruksverket att definiera och detaljreglera. Lantbrukarnas Riksförbund är av alldeles motsatt mening. Helena Jonsson, LRF:s förbundsordförande:

– Vår övertygelse är att djurskyddet skulle vinna på en mer flexibel och målstyrd lagstiftning, det vill säga att djurägaren tillåts nå målen i lagstiftningen på det sätt som passar gårdens förutsättningar bäst.

Det är förstås trams. På en hårt konkurrensutsatt köttmarknad där många svenska djuruppfödare tvingats att lägga ner produktionen skulle en mindre detaljerad djurskyddslag givetvis innebära att många djurägare valde vinst framför bättre djurvälfärd.

Man kan ha viss förståelse för köttproducenternas situation. Våra djurskyddsregler är hårdare än i de flesta andra länder. Svenska konsumenter säger sig vilja ha svenskt kött från djur som levt under relativt goda förhållanden, men framför köttdiskarna väljer de ofta med plånboken. Där och då tycks det inte spela någon roll om djuren varit uppbundna större delen av året och knappt fått komma utanför stalldörren innan de forslats till slakt.

Politikerna bör ta ansvaret för djurskyddsreglerna. Och vi konsumenter måste visa oss villiga att inte bara förespråka utan också betala för god djurhållning.

Susanna Birgersson

Mer läsning

Annons