Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Guldkalven

/

Tanken bakom trygghetssystemet med dess olika former, bland annat pensioner, sjukförsäkring och arbetslöshetsförsäkringar, är att varje människa ska ha en viss grundtrygghet så långt det är möjligt.

Annons

Trygghet ger möjligheter till ett bra liv och till utveckling. Naturligtvis kan inte alla olyckor i livet försäkras bort men en stor del av oron för att inte klara sig i onda tider kan man dock komma tillrätta med. Så ska ett välfärdssamhälle fungera, baserat på en human människosyn.

När välfärdssystemen ska omsättas i praktiskt liv får man räkna med att andra drivkrafter än de övergripande humana kommer in i bilden.

Generaldirektören för Pensionsmyndigheten, Katrin Westling Palm, säger i en intervju i Dagens Nyheter att pensionsindustrin underblåser människors oro för pensionen och hon tillägger att den här branschen finns för att tjäna pengar. Är det någon som tror något annat så är man ganska naiv.

Så är det förstås. Det är gigantiska belopp som cirkulerar i pensionssystemen och detta lockar till affärer, alltså till att delta i handhavandet av pensionspengarna och att kapa av vissa procent av summorna för egen del.

Det finns över 800 fonder i premiepensionsdelen och den som tror att dessa 800 fonder är till för pensionärernas trygghet är, som Westling Palm säger, ganska naiv. Hon är skeptisk till hur pensionsindustrin fungerar. Branschen hjälper inte till ett dugg för att förklara att det finns en helhet, det finns en allmän pension, en premiepension, tjänstepension och individuellt sparande, säger hon. Mer eller mindre seriösa företag och förmedlare säljer på människor tjänster som de inte behöver.

Dansen kring guldkalven går i stort sett i samma turer överallt. Där det finns pengar finns det också de som galopperar runt kalven – oavsett vad syftet med pengarna är.

Under sjukskrivningarnas gyllene år när kontrollen var liten eller ingen försvann miljarderna blixtsnabbt. I slutänden är det de som verkligen behöver sjukstöd som kommit i kläm.

Den så kallade bromsen behövs, säger Westling Palm och anser att den måste finnas i det pensionssystem som vi är stolta över. Vi använder inte mer tillgångar än vi har men just nu skissar myndigheten på ett förslag som ska leda till att det inte blir så tvära kast mellan sänkningar och höjningar av pensionerna. Det hör också till tryggheten att variationerna hålls inom måttliga gränser.

Pensionärer har inte mycket att sätta emot. Den som hamnat i pensionssystemet driver med och besluten måste då vara trygga. Vad som kommer ut av dagens valmöjligheter är omöjligt att säga – särskilt där 800 fonder härjar.

Pensionsmyndigheten måste bli en motkraft som står på spararnas sida, slår Katrin Westling Palm fast.

Javisst, självklart.

TORD BERGKVIST

Krönikör

tord.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons