Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårresande åsikter

Annons

Beslutet att höja skuldtaket för en tid sedan innebar att USA undvek en akut kris. Men för president Barack Obama har överenskommelsen med Republikanerna haft ett högt pris. Demokraterna ville se en höjning av lånetaket utan specifika förpliktelser, det vill säga utan några motsvarande nedskärningar. En förhoppning som kom på skam. Dessutom satte Republikanerna stopp för alla tankar på en skattehöjning, trots att de statliga skatterna i USA är på en lägre nivå än på decennier. Vänsterfalangen inom Demokraterna är missnöjd med de uteblivna skattehöjningarna. Barack Obama är med andra ord stukad av den ekonomiska krisen och av den uppgörelse han tvingades till.

Den ekonomiska utvecklingen i stort i USA kommer att få stor betydelse för om Obama blir omvald i preseidentvalet nästa år. Men det beror förstås också mycket på vilken kandidat republikanerna vaskar fram.

Mitt Romney är fortfarande republikanernas huvudkandidat och leder stort i de nationella opinionsundersökningarna. Häromdagen fick han en stark utmanare då den populäre Texasguvernören Rick Perry meddelade att han ställer upp som kandidat.

Den mest färgstarka kandidaten just nu är ändå Sara Palin-kopian (de är faktiskt förbryllande lika, inte bara åsiktsmässigt) Michelle Bachmann. Hon har åsikter som får håret att resa sig, men vann ändå ett provval bland republikanerna i delstaten Iowa.

Bachmann är en kristen fundamentalist. Hon anser att homosexualitet är en sjukdom och att samkönade äktenskap måste stoppas. Hon anser inte evolutionen vara bevisad och vill att teorin om att Gud skapat världen ska läras ut i skolorna. Klimatförändringarna är förstås bara ett påhitt i Bachmanns värld.

Skulle Michelle Bachman – mot förmodan, ska ändå sägas – bli presidentkandidat torde Obama få en relativt enkel match. Tea Party-rörelsen och dess företrädare må ha stora skaror anhängare men för de flesta amerikaner är de ändå alltför radikala.

Karin Bergqvist

Mer läsning

Annons