Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hej hopp, bonusar igen!

Annons

Av dagens omkring 1,7 miljoner pensionärer som är 65 år eller äldre har 46 procent, eller 785 000 personer, garantipension. 67 procent av dem är kvinnor och många har svårt att leva enbart på sin pension och jobbar vidare för att klara ekonomin, skriver SPF:s tidskrift Veteranen.

Garantipension betyder maxbelopp för en ogift person på 7 597 kronor i månaden och för gift 6 777 kronor. Bland dem som har garantipension är övervikten stor för kvinnor och äldre. Omkring 630 000 är kvinnor av garantipensionärerna och 155 000 män.

Siffrorna speglar verkligheten i den nedre delen av inkomstlistorna; det är inte de enskilda som kan lastas för spelet om pensionerna. De som haft låga löner har ofta hamnat i det facket på grund av ogynnsamma omständigheter och i ett gott samhälle måste sådant kunna pareras av oss alla gemensamt. I dagsläget är skillnaderna alltför stora mellan pensionärerna och som alltid befinner sig kvinnorna i strykklass.

Statsmakten tvekar också inför pensionsdiskussionerna. I april skulle de fem pensionsorganisationerna ha lämnat över sin rapport om översynen av pensionssystemet till socialförsäkringsminister Ulf Kristersson, M.

Tiden var avtalad sedan länge och tajmad med debattartikel och annan presslansering. Det hela slutade med att regeringen samtidigt släppts sin översyn av sjukförsäkringen och Ulf Kristersson kunde inte träffa pensionärsorganisationerna. Men behöver inte vara fullfjädrad konspirationsteoretiker för att ana ugglor i mossen, skriver Ylva Bergman, chefredaktör för Veteranen. Nej, sannerligen inte. Regeringen ville inte prata pensioner och då tog man till ett sådant här trick.

Pensionärerna kan faktisk kräva att bli behandlade med större respekt.

Men det är ju långt till nästa val.

Medan pensionärerna kämpar på sin kant har bonusfesten tagit fart igen. Förra gången det begav sig rullade sig vissa grupper i pengar.

Det kallade bonus och var belöningar för väl utfört arbete – sades det.

I själva verket var det fråga om att eliten gav varandra belöningar vilka grunderna för det nu än var.

Och nu är det på gång igen. Bonusprogrammen konstrueras så att de ska ge de enskilda så mycket som möjligt och vi ser ofta hur misslyckade företagsledare kan kvittera ut stora belopp och åka hem och stoppa i lådorna.

Bonusprogrammen totalt är nu tillbaka på samma nivå som för finanskrisen. För pensionerna gäller att det dröjer till 2014 innan de hamnar på nivån från 2009!

I själva verket var det fråga om att eliten gav varandra belöningar vilka grunderna för det nu än var.

TORD BERGKVIST

Krönikör

tord.bergkvist@bredband.net

Mer läsning

Annons