Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heja Sverige!

Utmärkta skolor, smarta mobiltelefoner, snygg design och stark EU-entusiasm. Under det senaste decenniet har Finland ofta beskrivits som en förebild i svenska medier.

Annons

I dag är läget dystrare: populistpartiet Sannfinländarna har nått stora framgångar, regeringsförhandlingarna har hamnat i krisläge.

Nu sneglar finländarna åter västerut, mot Sverige, för att se vad vi gör rätt.

På tisdagen presenterade det finska näringslivets delegation, EVA, en rapport med den talande titeln Heja Sverige. Där listas en lång rad anledningar till att den svenska ekonomin går bättre än den finländska: Ett smart skattesystem som uppmuntrar till arbete. Kunskap om hur man skapar starka varumärken.

En kultur som värdesätter hänsyn, tolerans och jämlikhet.

Men, först och främst: insikten om att ett litet, perifert exportberoende land måste vara öppet mot omvärlden. I Sverige har den omfattande handeln och invandringen länge varit en källa till nationell stolthet – något som också gjorde att chocken över Sverigedemokraternas uppsving blev betydligt starkare än finländarnas reaktion över Sannfinländarnas framgångar. I Sverige ses ett omfattande ekonomiskt och politiskt samarbete med omvärlden som en självklarhet – det är något som präglar svenskarnas självbild och skapar självförtroende.

Den ständiga rivaliteten grannländer emellan kan ibland bli lite löjlig. Men jämförelser av det här slaget kan också vara avslöjande: finländarna har helt rätt när de lyfter fram öppenhet och invandring som viktiga delar av det svenska framgångsreceptet. Det är något svenskarna borde hålla fast vid.

Karin Rebas

Mer läsning

Annons