Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holland ger Europa hopp

Annons

Holland gick till val i onsdags mot bakgrund av ett allt starkare stöd för populistiska partier, ett misslyckat regeringssamarbete och en ihållande eurokris. När onsdagen hade gått över till torsdag verkade utvecklingen ha vänt på alla fronter.

Geert Wilders högerpopulistiska parti PVV blev valets stora förlorare, och tappade en tredjedel av mandaten. Istället är det partierna i den breda mitten som går framåt: premiärminister Mark Ruttes högerliberala VVD och det socialdemokratiska PvdA.

Valresultatet ökar möjligheterna att få till stånd en fungerande regering, men hur en sådan regering ska se ut är inte helt självklart. Trots VVD:s framgångar har inte de borgerliga partierna majoritet. En stor koalition mellan VVD och PvdA verkar därmed som ett troligt alternativ, men det är ingen självklarhet.

En stark holländsk mittenregering kan bli en intressant tredje röst mellan den tyska åtstramningsmodellen och Frankrikes spenderpolitik.

Det holländska valet visar på två saker. För det första är väljarna, trots sin trötthet på eurozonens krispolitik, ändå inte beredda att säga upp eurosamarbetet. För det andra är det ingen naturlag att populistiska och extremistiska partier går framåt, inte ens i kristid. Det finns skäl till en försiktig optimism.

David Ekstrand

Mer läsning

Annons