Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas du slipper må illa

/

Annons

Jag läste på Svenska Dagbladets hemsida en artikel om den kungliga bebis som väntar nästa år. ”Ledarsidor hyllar eller sågar”, stod det sedan med en upprabbling av vad olika ledarsidor tyckt om kronprinsessans graviditet. En del rojalistiska skribenter pöser av belåtenhet över att tronföljden säkras. Andra ger republikanska nålstick.

Republikanska föreningen rasar över monarkin som statsskick. Rojalister rasar över att republikanerna rasar. Allt är som vanligt, med andra ord.

Själv undrar jag mest om hon mår illa. Det är den fråga jag alltid ställer när någon är gravid eftersom jag själv mådde illa under två graviditeter och fick släpa mig till jobbet och kämpa för att överhuvudtaget ta mig upp ur sängen. När jag väl var där var det ingen som brydde sig (hoppas jag) så mycket om mina fula kläder och gröna ansikte eller att jag hade något ätbart i handen hela tiden (mest lakrits).

Men det verkar så himla jobbigt att vara gravid och illamående när man är prinsessa och måste klä sig i skräddarsydda klänningar istället för bekväma mjukisbyxor och stora t-shirts.

Kronprinsessan Victoria ska fortsätta att jobba, säger hovet. Det vill säga: hon ska fortsätta att le och att vinka och ta emot blommor (vars lukt hon kanske blir illamående av?). Hon ska äta representationsmiddagar med mat hon inte är sugen på (hon kanske helst vill äta bara Kinamat, McDonalds eller oboj med flingor?) när hon troligtvis helst vill krypa ner under täcket. Eller läsa bebistidningar.

Men hon får inte göra som hon vill, för hon är kronprinsessa. Hon får inte ens välja namn fritt. Barnet ska heta något kungligt tjusigt. Inte nåt Svenssonaktigt eller 2000-talsknasigt som Tindra, Engla, Ville eller Tim. Hon ska bli vår statschef, vare sig hon eller vi andra vill det. Det är säkert inget dåligt liv, men det är ett begränsat sådant. Den nya, lilla Bernadotte som ska födas nästa år kommer som alla barn att vilja bli brandman, lärare, lokförare eller fotbollsproffs under olika perioder. Skillnaden är att alla de funderingar och val som mina barn kommer att göra i livet och som slutligen leder fram till vilka de blir och vad de ska göra, inte är förunnade en tronarvinge. Han eller hon har endast en väg att gå.

Jag hoppas att Victoria inte mår illa. Jag hoppas att bebisen kommer ut frisk och inte får kolik. Jag hoppas de får en underbar bebistid och inte behöver vinka och le åt folk så hemskt mycket i början. Och jag hoppas verkligen att deras bebis slipper bli kung eller drottning en dag.

KARIN BERGKVIST

Politisk redaktör

karin.bergkvist@gd.se

Mer läsning

Annons