Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hösten blir mörk

/
  • Sandviks vinst ökade – men orderingången försämras. Det senare är ett av många tecken på en inbromsande svensk ekonomi.

Sandviks vinst ökade det tredje kvartalet i år jämfört med samma period förra året, kungjordes i går.

Annons

Det är en av få positiva nyheter vad gäller företag och ekonomi vår region, och även på det nationella planet börjar de positiva ekonominyheterna sina.

Vad gäller Sandvik har rapporterna även negativa komponenter, som kanske är större. Vinsten landade under förväntningarna. Och orderingången försämras – kraftigt. Koncernchefen Olof Faxander flaggar för åtstramningar.

Kraftigt försämrad orderingång gäller även för Volvo (lastbilstillverkaren alltså). Försämringen var till och med överraskande. Efterfrågan på Volvos produkter – lastvagnar, anläggningsmaskiner med mera – är en tidig indikator på om hjulen rullar på eller tappar fart. Tidigare kom beskedet att fabriken i Säffle ska läggas ned och produktionen flyttas till Polen.

Tidigare i veckan kom varslet av 60 personer på Skutskärsverken, och i går sänkte Riksbanken visserligen inte räntan, men räntebanan.

Det kan nog delvis vara mot bakgrund av den inbromsande ekonomin som S-ledaren Stefan Löfvens besked i onsdags om att kräva insyn i de privata välfärdsbolagens enheter, och inte bara på koncernnivå, ska ses – det intressanta är nämligen främst vad han inte säger.

Löfven värnar om människors rätt att få välja, något som uppfattas som särskilt viktigt för den växande gruppen storstadsväljare, där S är svaga, men valfrihet är samtidigt en fråga som inte i lika hög utsträckning engagerar S i skogs- och industrilänen, där S är starka men antalet väljare minskar. S i Gävle, till exempel, har gjort sig (ö)kända på riksplanet för sin konservativa inställning till privata välfärdsalternativ och valfrihet för patienter, äldre och familjer med skolbarn. (Låt vara att det även finns Gävlesossar som mer tycker som sin partiledare.)

Men det värsta med ett vinstförbud, à la LO eller V, är att det skulle få oerhörda konsekvenser för välfärdsföretagen. En hel bransch skulle mer eller mindre slås ut. En bransch som dessutom i hög utsträckning sysselsätter kvinnor (såväl anställda som företagare).

Tanken att jobben och verksamheterna på ett enkelt och snabbt sätt bara kan återtas av kommuner och landsting är förflugen. Ett vinstförbud för välfärdsföretagen ovanpå en pressad industrisektor skulle vara ett hårt slag för den svenska ekonomin, som visserligen står på stark grund, men som är satt under hård press av den vikande efterfrågan i exportländerna. Detta borde finnas i bakhuvudet för alla som värnar om svenskt företagande.

Mer läsning

Annons