Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotell igen

Annons

Ibland måste gamla hus lämna plats åt nya, skogar fällas och gamla broar rivas för att bygga nya, säkrare. Sverige är inget hembygdsmuseum men modernisering behöver inte, och ska inte, betyda att allt gammalt förstörs. En överrationell stadsbild där bara det nya och funktionella syns skulle vara torftig. Dessutom berättar det gamla historien om hur samhället utvecklats.

Ändå höll svenska politiker och tjänstemän bokstavligen på att riva bort dessa viktiga byggstenar i vårt kulturarv under mitten och andra hälften av 1900-talet. I Gävle har många kulturhistoriskt intressanta byggnader försvunnit. Murénska badhuset och Betlehemskyrkan bland annat. Rivningsivern blossar upp även i dag. Se på Gefle Porslinsfabriks gamla kontorsbyggnad som hotades av rivning i mitten av 2000-talet.

I vissa andra fall har det varit nära ögat. Sjömanskyrkan har hotats flera gånger – senast på 1990-talet. En annan byggnad som står kvar är Gamla Grand som byggdes till den stora Gävleutställningen 1901 och som då blev ett av de största landsortshotellen i landet.

På 1940-talet köpte Gävle Stad Gamla Grand och i början av 1970-talet hotades Gamla Grand i Gävle av rivning eftersom staden ville bygga ett parkeringshus på tomten i stället. Men protesterna, bland annat från Länsmuseet, gav resultat och Gävle Stad tvingades backa. Sedan dess har den anrika gamla hotellet härbärgerat åtskilliga hyresgäster. Lilla teatern, Skottes musikteater, Kulturskolan och Gefle Festvåning för att nämna några.

Nu ska Gamla Grand återigen bli ett lyxigt hotell. Nästa höst ska gäster kunna övernatta på hotellet och matgäster äta på den stora takterrassen. Det möjliggörs av att en katastrofal rivning en gång hejdades.

I stället för att ha förpassats till ett bleknande fotografi ska Gamla Grand återuppstå. Det var väl för väl.

Karin Bergkvist

Mer läsning

Annons