Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hungriga partier borde jaga bäst

/

Gränserna på den politiska kartan har flyttats åtskilliga gånger de senaste åren och fler än ett parti tycks ohjälpligen ha gått vilse i den främmande terrängen.

Annons

4 Socialdemokraterna har varit på ständig jakt efter en ny politik sedan 2006. Men trots att man vet vad man jagar, framförallt en ny och trovärdig jobb- och finanspolitik, har man år efter år missat målet. Sossarna har stått på samma fläck och stampat, till synes oförmöget att förnya sitt politiska budskap.

Sedan Stefan Löfven blev ny partiledare har jakten gått bättre. Partiet har tagit de första vacklande stegen mot politisk förnyelse. Men längs vägen kan mycket hända. De interna konflikterna kan än en gång blossa upp, partikongressen i vår kan gå emot partiledningen och LO kan bli en allt besvärligare faktor att hantera.

4 Moderaterna har gjort en annan resa. Partiet och dess politik förnyades i grunden inför valet 2006. Men sedan dess har viljan att förändras upphört. Inom alliansen är partiet ofta den stora stoppklossen, ovilligt att fortsätta med det reformarbete som inleddes under förra mandatperioden. Jakten på nya väljare tycks inte längre rikta in sig på gränsområdet mellan blocken. I stället breder Moderaterna ut sig på resterande allianspartiers marker. Det gillas naturligtvis inte av småpartierna, men hittills har de inte förmått att stå emot.

4 Kristdemokraterna är till synes inkapabla att besluta om en dagordning: inte ens de egna partiföreträdarna vet vilken fråga eller väljare de ska jaga.

4 Centern å sin sida jagar inte alls. De nöjer sig med att sitta på verandan och dra tämligen poänglösa historier om sin politik.

4 Folkpartiet har dock satt sig till motvärn. Genom att öppet gå emot Moderaterna i vissa frågor hoppas de uppenbarligen på att nålsticken till slut ska leda till att partiet försvagas och därmed bli lättare att hantera.

4 Sverigedemokraterna befinner sig i kris. En synnerligen lyckad höstjakt på väljare fick ett abrupt slut efter en film som visar två av partiets politiska kronprinsar som ger sig ut på människojakt beväpnade med järnrör. Det bestående intrycket av filmen kommer att bli svårt att tvätta bort för ett parti som säger sig stå för lag och ordning.

4 Vänsterpartiet har gått vilse. Partiledarbytet i början av året gav inte den nystart som man hoppats på. I stället är man ute och famlar i dimman. Det har blivit tyst kring partiet och dess politik.

4 Även Miljöpartiet har legat tämligen lågt den senaste tiden. Men det kan gynna dem. De är det enda partiet som kan inleda ett samarbete både till vänster och höger om blockgränsen. Det vore därför dumt att binda upp sig alltför hårt till ett av alternativen.

Miljöpartiet har länge jagat efter regeringsmakten. 2014 kan drömmen bli sann.

Emma Wange

Mer läsning

Annons