Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur kunde det hända?

Annons

Gefle Dagblad kunde igår avslöja att den kvinna, anställd i Gävle kommun, som misstänks för grov trolöshet mot huvudman, ska ha lyckats förskingra minst 16,7 miljoner kronor under två och ett halvt år vilket utgör cirka tio procent av pengarna som enheten hon jobbade vid disponerade från den 1 januari till och med november 2012. Summan kan komma att justeras upp.

Det rör sig sannolikt om någon form av rekordförskingring.

I en artikel i GD (finns liksom alla andra artiklar om förskingringen på gd.se) säger David Karlsson, docent i offentlig förvaltning på förvaltningshögskolan vid Göteborgs universitet, att han är förvånad över uppgifterna. Han har inte hört talas om något liknande.

”Det borde inte kunna hända i ett större system”, säger han.

Så sant.

Hur den misstänkta kvinnan (som är försvunnen sedan förskingringen avslöjades) har lyckats med detta utan att bli upptäckt är frågan alla ställer sig. Det borde inte kunna hända. Dels handlar det om att faktiskt handskas med försiktighet med det skattepengar, dels handlar det om att inte utsätta människor för frestelser.

Det finns rutiner för hur anställda ska handskas med ekonomiska transaktioner. Om det är dåliga rutiner i Gävle kommun, eller om de inte följts är oklart. I slutet av januari ska internutredningen som kommundirektör Göran Arnell beställt vara klart.

Oavsett vad som har hänt har förskingringen stått skattebetalarna dyrt och de förtjänar att få veta hur detta var möjligt och hur man ska förhindra att något liknande kan ske igen.

Mer läsning

Annons