Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husmor, tack!

Det finns en uppenbar risk att Sverige bryts sönder. Den kraftiga löneskruven uppåt i Stockholmsområdet ökar klyftorna till stora delar av övriga landet.

Annons

Till detta kommer det löne- och förmånsrally som direkt medvetet och statusbaserat satts igång av till exempel AP-fonderna där alla våra pensionspengar hanteras.

Dagens Nyheters avslöjanden – finns det några andra som granskar samhället och dess myndigheter än tidningar? – visar på hur fondernas anställda har lindrigt sagt feta löner och förmåner som hör en annan tid till, en tid då överklassen inte kunde städa själv, hade fyllda barskåp, fick massage och lyxiga fordon. I dag är de ädla hästarna stadsjeepar att åka omkring i. Allt detta har förståeligt nog retat en bred allmänhet.

Fondernas ansvariga försvarar löner, hemtjänster, lyxbilar, gratis frukostar och annat som man uppfinningsrikt fått fram som förmåner i tjänsten med att det är så hård konkurrens att man bara måste få tag på de bästa.

Det där tror jag inte en sekund på – argumentet har alltid använts av dem som sitter på förmånerna. Argumentet är löne- och prispressande och används i den ekonomiska överklassens statuscirkusar.

När hörde någon talas om att en skicklig reparatör fått åka limousine till sin gratis framställda frukost?

Många människor tjänar ganska dåligt, någonstans mellan 20 000 och 26 000 kronor i månaden. Det blir inte många kronor över till lyx sedan skatt, hyra, mat, kläder och andra fasta hushållsutgifter betalats – och helst någon slant sparats.

Fortsätter lönerna att skjuta i höjden – och det gäller då inte bara bankdirektörer, generaldirektörer, läkare och andra som är utbildade i att ta för sig – så vidgas gapet mellan grupperna i samhället.

Det tär på sammanhållningen vilket i sin tur är farligt.

Jag tillhör dem – och förhoppningsvis är vi ännu några stycken – som tror på en generell välfärd, kollektivt finansierad i ett samhälle där klyftorna är små. Det kan vi bara uppnå om vi håller ihop.

Apropå att de skickligaste måste köpas till höga tjänster; hur har AP-fonderna lyckats?

De går väl normalt sämre än index och som pensionär har jag erfarenhet av hur den så kallade bromsen slår till då och då.

Finns det inte någon äldre husmor som kan det här med att hushålla med pengar som kan ta över samtliga pensionsfonder?

Tord Bergkvist

Krönikör

Mer läsning

Annons