Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I egna händer

Annons

Det prövar på tålamodet att vara småsparare i dessa dagar. Det stora raset på Stockholmsbörsen är en plågsam påminnelse om hur globaliserad ekonomin är. Det spelar ingen roll att svensk ekonomi och svenska företag går som tåget så länge resten av Europa och USA tampas med stora budgetunderskott och skenande statsskulder.

Turbulensen på världens börser är en reaktion på den pågående skuldkrisen. Det är en befogad oro. Nu handlar det inte längre bara om de ekonomiska lilleputtarna Grekland, Irland och Portugal. Snart sagt varje euroland har problem med att balansera budgeten, i både Storbritannien och USA är budgetunderskotten mycket stora och statsskulden på väg upp. Och vad värre är: de flesta drabbade verkar helt sakna probleminsikt eller åtminstone förmåga att ta tag i problemen.

Underskott går ju att omvandla till överskott, en skenande statsskuld kan plötsligt bli en minskande dito.Men för att vända utvecklingen krävs tuffa, impopulära beslut – som mycket väl kan belönas med ett valnederlag när missnöjda väljare får säga sitt. Problemet är att den amerikanska och de flesta europeiska regeringar ännu inte är beredda att ta steget.

Frankrike, Italien, Storbritannien, andra EU-länder och USA måste visa att de, för det första, tar sina urusla statsekonomier på allvar och att de, för det andra, klarar av att handskas med situationen. Om detta sker kommer sannolikt oron på världens börser att stillas. Om det inte sker … ja, då är Grekland bara början.

Men det behöver inte ske. De krisande staterna står inför tuffa uppgifter, inte omöjliga. Allt som krävs är en vilja att ta ansvar.

Karl Rydå

Mer läsning

Annons