Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Importerade fruar

/
  • Alltför många utländska kvinnor råkar illa ut när de gifter sig med svenska män.

Annons

Aftonbladet har i en artikelserie beskrivit Thailand ur perspektivet andra sidan paradiset. Bland annat beskrivs att allt fler svenska män tar med sig en thailändsk kvinna hem. Det är ingen nyhet förstås, fenomenet är välkänt, men likfullt viktigt att uppmärksamma.

För något år sedan presenterade Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer, att tusentals kvinnor (13 696 stycken under 2009), beviljas uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning. I majoriteten av fallen var relationen nyetablerad och uppehållstillstånden tidsbegränsade med en tvåårig prövotid. Enligt Migrationsverkets statistik är det kvinnor från Thailand som ligger i topp över vilka som får detta temporära uppehållstillstånd.

Många, många av dessa kvinnor kommer till Sverige av kärlek till en svensk man och har lyckliga förhållanden. Men tyvärr visar statistiken också att många kvinnor råkar illa ut. Under 2009 kom kvinnojourerna i kontakt med 552 kvinnor runt om i landet som utsatts för våld i så kallade anknytningsrelation.

Enligt Roks förekommer att män sätter relationerna i system och dumpar kvinnorna lagom tills det är dags för ett permanent uppehållstillstånd, då byter de till nästa kvinna. Fruimport är ett ord. Slvaveri ett annat.

Tvåårsregeln är till för att förhindra skenäktenskap, men för kvinnorna har regeln blivit en fälla. Att bli lämnad av mannen strax innan två år gått är ett problem, att kvinnor stannar i usla relationer av rädsla att bli avvisade från Sverige ett annat.

Med jämna mellanrum, när problemet uppmärksammas, lovar politiker att lagstiftningen ska ses över. Migrationsminister Tobias Billström, M, har också tillsatt en utredningen för att se över möjligheterna att förändra tvåårsregeln. Men ännu har inget hänt.

Om svenska män medvetet utnyttjar utländska kvinnor, ja då är det ett problem för Sverige. Tvåårsregeln måste ändras.

Enligt Roks förekommer att män sätter relationerna i system och dumpar kvinnorna lagom tills det är dags för ett permanent uppehållstillstånd, då byter de till nästa kvinna. Fruimport är ett ord. Slvaveri ett annat.

Mer läsning

Annons