Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Information utan pekpinnar

För ett par år sedan visade en undersökning gjord av RFSU att svenska ungdomar är sämst i Norden på att skydda sig. 21 procent av de tillfrågade unga svenskarna uppgav i undersökningen att de har oskyddat sex.

Annons

Sedan tidigare är det känt att könssjukdomar som klamydia ökat stadigt sedan 1990-talet och även om aborterna fortsätter att minska i Sverige har vi ändå det näst högsta antalet tonårsaborter i Europa (bara England och Wales har fler). Detta uppmärksammade Svenska Dagbladet i en artikel häromdagen. Vanligast är tonårsaborterna i vårt län, ovanligast i Jönköping.

Diskussioner om hur aborter ska minskas brukar tyvärr ofta hamna snett och landa i en moraldiskussion om aborters vara eller icke vara. Det är inte vad det handlar om. Kvinnors rätt att själva bestämma över sina kroppar är självklar. En av de viktigaste feministiska milstolparna var när Sverige införde fri abort 1975, en lagstiftning som ytterligare bättrats på genom att omfatta även kvinnor som inte är svenska medborgare eller bosatta i landet. Det finns mer eller mindre bra själ till att göra abort såklart, åtminstone ur en utomståendes ögon, men det faktum att samhället inte kategoriserar skälen eller lägger sig i den individuella kvinnans orsaker till sitt beslut är något bra.

Detta betyder dock inte att aborter är något som ska eftersträvas. Att ställas inför beslutet om att göra abort eller inte är inget lätt beslut och tas sällan lättvindigt. Lättnad blandas med skuld, hormonerna rasar och beslutet kan vara svårt nog för en vuxen kvinna. För en tonårsflicka, vuxen bara i biologiska termer, kan det vara en svår upplevelse, hur nödvändig den än är. Det bästa är förstås att undvika oönskade graviditeter.

I SVD-artikeln berättar några barnmorskor som jobbar på en ungdomsmottagning i Stockholm att de upplever det som om många tonårsflickor i dag har dålig kunskap om sina kroppar. Hur det fungerar med ägglossning och menscykel. Kort och gott har de dålig koll på hur och när man kan bli gravid.

Man behöver förstås inte alls vara moralist eller förespråka avhållsamhet för att inse att detta är ett problem.

Tonåringars kunskaper om vad oskyddat sexuellt umgänge kan leda till förbättras. Självklart kan man fråga sig varför så många föräldrar uppenbarligen inte pratar med sina tonåringar om sex, men det går inte att bortse från att skolan spelar en nyckelroll när det kommer till sexualundervisning. Tyvärr tar skolan inte alltid detta viktiga uppdrag på allvar och undervisningens kvalitet varierar kraftigt beroende på vilken skola det rör sig om. Det borde förstås vara lärare med särskild kompetens inom sex och samlevnad som håller i undervisningen, gärna som ett eget ämne. En bra undervisning i skolan är en viktig del i att ge ungdomar bra förutsättningar att kunna fatta kloka beslut.

Det är inget fel med att unga människor har ett sexliv och det finns ingen anledning att moralisera över det. Däremot är det viktigt att få ungdomar att utöva säkert sex för att skydda sig själva och sina partners.

Mer läsning

Annons