Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga gränser för aningslösheten

Förra veckans Uppdrag granskning satte återigen sökarljuset på Telia Soneras tveksamma affärer i Centralasien.

Annons

För att få in en fot på mobiltelefonimarknaden i Uzbekistan betalade Telia Sonera två miljarder kronor till Takilant Ltd, ett Gibraltarbaserat bolag som ägs av Gayane Avakyan, en kvinna i 20-årsåldern som är nära vän till Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans diktator Islam Karimov. Avakyan och Takilant är föremål för en schweizisk utredning om mutbrott och penningtvätt. Karimova är den som i praktiken styr över landets telekomsektor. Hon lär knappast ha gått lottlös från affären.

Sådan är den politiska kultur som råder i de centralasiatiska diktaturerna. Den styrande klanens maktutövning handlar sist och slutligen om att berika sig själva.

Därmed uppstår frågan om ett bolag som Telia Sonera alls borde ha något att göra med den uzbekiska regimen. Det är inte en helt lätt fråga, eftersom mobiltelefoner i rätt händer kan gynna en demokratisk utveckling. Men svaret kan aldrig vara att stoppa huvudet i sanden.

Det är just eftersom Uzbekistan är en diktatur som man inte kan bete sig som om man gjorde affärer i Sverige. Det är just eftersom Uzbekistan styrs av en självberikande elit som en transaktion måste prövas mer noggrant än i västvärlden.

Telia Soneras verkställande direktör Lars Nyberg erkänner nu att man borde ha anat att det fanns andra personer bakom bolaget. Samtidigt säger Karin Moberg, tidigare kommunikationsdirektör, till SVT att ledningen inte ville att man skulle gräva för djupt i de här frågorna.

Telia Sonera lovar nu en extern granskning och Lars Nyberg har lovat att avgå om anklagelserna om mutor och penningtvätt stämmer. Det kan bli ett löfte han får skäl att ångra.

David Ekstrand, GD

Mer läsning

Annons