Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen revansch för Juholt

/

Årets första partiledardebatt har framställts som en ödesdebatt för S-ledaren Håkan Juholt.

Annons

Redan den i oktober, sedan hyresskandalen avslöjats och Håkan Juholts framtid hängde på en lös tråd, beskrevs på samma sätt. Då blev det ingen större revansch, även om Juholt gjorde en god insats i debatten. Men sedan dess har krisen varit konstant för Socialdemokraterna och dess partiledare, ingen ljusning syns i tunneln, knappt någon – inte ens Håkan ”det känns bra” Juholt – hoppas väl på en vändning i opinionen i nästa mätning.

En bra debattör är han onekligen och sin retoriska styrka visade han även i gårdagens partiledardebatt i riksdagen. Men det hjälper inte när den styrkan är den enda han har.

Det borde inte vara så svårt för en socialdemokratisk partiledare att ta poäng på Fredrik Reinfeldt. Moderaterna och regeringen är nöjda med att förvalta regeringsskapet och att självbelåtet konstatera att Sverige är så himla bra, även om vi måste vara medvetna om att det kan bli tungt framöver med tanke på situationen i Europa. Reinfeldt har inte så mycket att komma med men står efter debatten ändå som vinnare. Socialdemokraterna har ingen politik och dess partiledare glider undan de konkreta svaren. I brist på konkret politik hänger sig Juholt till, vällovliga men ofinansierade, löften om att ”frigöra kraften” hos kvinnor, invandrare och ungdomar.

Stundtals åkte han på rejäla snytingar. När folkpartiledaren Jan Björklund ifrågasatte varför Juholt på Folk och försvars konferens tyckte att europapakten var bra och att det var synd att Storbritannien inte ville vara med. Ett par dagar senare tycker han att pakten är dålig. Han gör ju så, s-ledaren, svajar, och hans problem med att hålla en rak, politisk linje ger de andra straffsparkar.

Partiledardebatten blev ingen revansch för Juholt. Han gjorde – med sina förutsättningar – en god insats. Det borde inte ge honom problem men när förväntningen på honom är att han ska ta revansch är det inte lätt att vinna. För problemet kvarstår, Juholt förknippas med sina klavertramp, politiskt vinglande och partiets politiska kris i största allmänhet. Lägg till det svåra interna problem (nu är han i konflikt med kvinnoförbundet också!) och Juholts framtid fortsätter att hänga på en skör tråd.

Det är bara tio månader sedan Håkan Juholt valdes till partiledare för Socialdemokraterna och känslan är att man internt i partiet sett det som en alltför stor prestigeförlust att avsätta honom efter så kort tid. Men har Socialdemokraterna verkligen en framtid med Håkan Juholt? Idag inleder partiets högsta organ, det verkställande utskottet, ett tvådagars krismöte. Vågar det fortsätta att uttala sitt stöd för Juholt?

Mer läsning

Annons